opinie

Oppassen voor lekkere cocktail op de beurzen

Senior politiek analist bij ECR Research

In de aandelenmarkten zit het optimisme dat het wel goed komt met de bestrijding van de pandemie en de politieke wereld ruimschoots ingerekend. De beleggers stevenen af op een kater.

De meeste analisten stellen dat de economische groei hoog blijft en de aandelen blijven stijgen. Ze drinken echter van een positiviteitscocktail waarvan zeker twee van de drie ingrediënten van bedenkelijke kwaliteit zijn: het vertrouwen dat corona in de tweede helft van dit jaar grotendeels bedwongen is, de positieve impact van de verwachte grootschalige fiscale stimulansen, en de overtuiging dat centrale banken weinig tot niet verkrappen.

Onze economen denken dat de Fed volgend jaar de rente al moet verhogen. Het zal too little too late zijn wegens de angst dat de combinatie van afgebroken groei, schuldenbergen en weinig resterende monetaire munitie funest is voor de economie.

De essentie

  • De auteur: Andy Langenkamp, senior analyst bij ECR Research.
  • De kwestie: er zit te veel optimisme in de aandelenmarkten.
  • Het voorstel: opletten dat het optimisme niet omslaat in een financiële kater.

Over de pandemie valt gelukkig ook veel positiefs te melden. De Amerikanen en de Britten zijn als een speer gegaan met vaccineren. Het Europese vasteland is onder stoom gekomen. Bovendien beschermen de westerse vaccins goed tot zeer goed tegen besmettingen en ernstige symptomen.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Neem de enorme kloof tussen de welvarende en de opkomende economieën: de rijke landen vaccineren 25 keer sneller dan de armere. Lage vaccinatiegraden, het gebruik van relatief zwakke vaccins, de vaccinscepsis, hoge bevolkingsdichtheden en/of tekortschietende sanitaire en zorgvoorzieningen richten een enorme schade aan in menig opkomend land.

Maar ook Japan en Zuid-Korea scoren bedroevend laag. Het succes bij het bedwingen van de eerste besmettingsgolven heeft schijnbaar geleid tot een zekere zelfgenoegzaamheid waarvoor nu de prijs wordt betaald. Met enorme brandhaarden zoals in India kan het virus zodanig muteren dat de vaccins minder effectief zijn. Dat kan het openen van economieën vertragen. Zorgelijk is ook dat in Europa het vaccineren niet snel genoeg is gegaan om nieuwe golven te voorkomen.

We moeten oppassen voor te positieve inschattingen van het economisch herstel.

We moeten oppassen voor te positieve inschattingen van het economisch herstel. Aandelen zijn priced for perfection. Beleggers nemen ook blindelings aan dat overheden blijven stimuleren tot de weg omhoog stevig is ingeslagen. Daarbij passen veel kanttekeningen.

Niet vooruitlopen

Op veel vlakken is de Amerikaanse president Joe Biden een verademing vergeleken met zijn voorganger. Maar de wereld moet oppassen op feiten vooruit te lopen, zoals met Barack Obama, die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg na driekwart jaar presidentschap. Biden heeft de mond vol van bipartisanship, samenwerking over de politieke grenzen heen, maar hij handelt er niet erg naar met zijn plannen voor grondige sociaal-economische hervormingen en zijn steun voor onderzoek naar de uitbreiding van het hooggerechtshof en Washington DC als 51ste Amerikaanse staat.

Biden heeft waarschijnlijk maar weinig tijd voor hervormingen. Onlangs werden de resultaten bekend van de volkstelling. Die bepaalt het aantal afgevaardigden per staat. Afgaande op welke staten doorgaans Democratisch of Republikeins stemmen verliezen de Democraten drie afgevaardigden. Dat kan doorslaggevend worden bij de tussentijdse verkiezingen van november volgend jaar. Vrijwel altijd verliest de partij van de zittende president. Als het Congres in Republikeinse handen komt, kan Biden zijn hervormingsagenda vaarwel zeggen.

Draghi

De verwachtingen zijn voor meer leiders hooggespannen. Mario Draghi werd als godenzoon verwelkomd als Italiaanse premier en moet haast teleurstellen. Hij zal waarschijnlijk maar twee jaar aan het roer staan, terwijl noodzakelijke hervormingen veel meer tijd vergen. Bovendien steunt half Italië partijen die op weinig vertrouwen van de markten kunnen rekenen.

Belangrijke economieën kampen met politieke risico’s. De Britse premier Boris Johnson is in de verdediging gedrongen door veel vuil dat over de regering is uitgestort. De succesvolle vaccinatiecampagne poetst de smerigste vlekken nog wel weg.

De Franse president Emmanuel Macron krijgt het almaar moeilijker door onder andere de onrust over de radicale islam en de haperende aanpak van de coronacrisis. Daarbij komt de Duitse wissel van de wacht deze herfst. Bondskanselier Angela Merkel neemt afscheid. Zij was een baken van stabiliteit en rust. Het wordt wennen na jaren Mutti Merkel.

Daarnaast speelt een toenemend door geopolitieke overwegingen ingegeven protectionisme, waarbij vooral de spanningen tussen het Westen en China oplopen. Met alle gevolgen voor bijvoorbeeld de aanvoerlijnen.       

Nu de rentes niet of nauwelijks lager kunnen is de vraag hoe lang het adagium ‘slechts nieuws is goed nieuws’ nog opgaat.

Er is een gerede kans dat de pandemie en de politiek minder positief evolueren dan de beleggers hopen. Wat weegt dan zwaarder: die tegenvallers of dat centrale banken nog meer gas geven. Slecht economisch nieuws betekende het afgelopen decennium doorgaans goed nieuws voor de aandelenmarkten, omdat dat het sein was voor het verder openen van de monetaire sluizen. Nu de rentes niet of nauwelijks lager kunnen en de centrale banken al veel onorthodox instrumentarium inzetten, is de vraag hoe lang het adagium ‘slechts nieuws is goed nieuws’ nog opgaat.

Het zou niet verbazen als beleggers een vervelende kater overhouden aan de cocktail die ze nu gulzig achteroverslaan.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud