opinie

Schaf die elektronische maaltijdcheques toch af

Er zijn simpeler manieren dan maaltijdcheques om werknemers fiscaal voordelig wat extra loon te geven. Stel de eerste 100 euro van het loon volledig vrij van RSZ en bedrijfsvoorheffing. Het werkt meteen de discriminatie weg voor kleine bedrijven.

Door Stéphane Vandervelde, CEO van Keyware, een van de grootste spelers in de markt van elektronisch betalen

Op 1 oktober zijn we eindelijk verlost van de papieren maaltijdcheques. Eindelijk, zeg ik, want het is altijd een slecht systeem geweest. Een hele papierwinkel voor de handelaars die de cheques officieel aanvaarden. En het zette de deur open naar fraude. Veel bakkers, slagers en kruideniers aanvaardden de papieren cheques officieus en betaalden er ‘s avonds hun winkelbediendes in het zwart mee uit. Elke cheque draaide gemiddeld 3,7 keer rond in de economie voordat hij officieel geïnd werd. We spreken dus over vele miljarden euro’s zwart geld.

©Thomas De Boever

De elektronische maaltijdcheque, die de papieren maaltijdcheque vanaf 1 oktober verplicht vervangt, maakt alvast komaf met die schakel in de zwarte economie. Maar we belanden van de regen in de drop. De regering voerde hem in om te besparen, maar dat is larie. Ze hield geen rekening met de verborgen kosten. Zowel de financiële als de administratieve lasten belanden op de nek van de handelaars.

Elektronisch betaalverkeer is mijn business. Ik zie de handelaars, mijn klanten, worstelen met de elektronische cheques. Nieuwe terminals, nieuwe servers, nieuwe contracten,… Het is een enorme verborgen kost, verspreid over duizenden en duizenden middenstanders. Met Sodexo, Edenred, E-ve en Monizze zijn er vier verschillende kaartuitgevers voor elektronische maaltijdcheques. En dus ook vier verschillende contracten die de handelaars moeten aangaan om ze officieel te kunnen aanvaarden. Dat is nodeloos omslachtig, want al die verschillende betaalmiddelen dienen maar één doel: zorgen dat er geld op de rekening van de handelaar belandt.

Ik pleit tegen mijn eigen winkel, want wij installeren de terminals. Maar als weldenkend mens pleit ik voor de afschaffing.

Dan spreken we nog niet over de milieu-impact van de maatregel. In België hebben zo’n 2 miljoen werknemers recht op maaltijdcheques. De fabricatie van 2 miljoen chipkaarten, de verzending van de kaart en van de eventuele pincode,… Een nodeloze investering, want al die werknemers hebben al minstens één andere betaalkaart in hun portefeuille zitten.

De oplossing? Afschaffen, die maaltijdcheques. Zowel de papieren als de elektronische - en beter vandaag dan morgen. Ja, ik pleit daarmee tegen mijn eigen winkel: mijn bedrijf verdient aan die elektronische cheques, omdat wij de terminals installeren. Maar ik ben meer dan mijn portemonnee. Als weldenkend mens pleit ik heel eenvoudig voor de afschaffing.

Even terugspoelen naar de oorspronkelijke beslissing om de maaltijdcheques in te voeren. Die gaf werkgevers de kans om hun mensen op een fiscaal voordelige manier wat extra loon te geven. Er zijn veel eenvoudiger manieren om dat te verwezenlijken. Stel de eerste 100 euro van het loon volledig vrij van RSZ en bedrijfsvoorheffing. Het werkt meteen de discriminatie weg voor kleine bedrijven. Want met minder dan tien werknemers zijn de administratieve rompslomp en de permanente kosten te groot om met maaltijdcheques te beginnen. Waardoor ze zwakker staan bij het aantrekken van talent dan de grote werkgevers.

De maaltijdcheques afschaffen is een doortastende maatregel waarbij iedereen wint. Handelaars en werknemers omdat ze minder kaarten hebben om rekening mee te houden. En de regering en de werkgevers omdat ze de omslachtige administratie uitsparen. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud