Ook De Tijd wordt getroffen door de wereldwijde IT-problemen
Zo lukt de verzending van onze nieuwsbrieven niet en loopt het proces van registraties en paswoorden mank. We hopen met u dat de storing snel is opgelost. Bedankt voor uw geduld.
opinie

Vlaamse jongeren op COP28: 'Ja, betogen heeft nog zin'

VN-jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling

Simon Sterck (18) is student en woont als VN-jongerenvertegenwoordiger de klimaattop COP28 in Dubai bij. Samen met Benjamin Van Bunderen Robberechts (17) brengt hij hier verslag uit van hun ervaringen.

Met een soort futuristische metro - geen bestuurder, hoge snelheden, een verhoogd platform - kwam ik woensdag aan op de Dubai Expo 2020-site. De klimaattop COP28 begon daar officieel pas donderdag, maar samen met de Franstalige jongerenvertegenwoordiger Aurèle leek het me efficiënter vooraf onze badge af te halen en de site te verkennen. We waren niet alleen. 

Tijdens het aanschuiven in de lange rij beseften we pas echt dat de hele wereld hier samen is. We horen honderden talen, zien verschillende kledingstijlen, huidskleuren en culturen. ‘Wat brengt al die mensen hier?', vroegen we ons af. We maakten er een spel van. ‘Volgens mij is die meneer daar een Duitse ambtenaar die vroeger nog bij Greenpeace werkte’, zei ik. ‘Nee’, antwoordde Aurèle, ‘hij heeft sowieso een steenkoolmijn in Polen.’ We lachten. 

Advertentie

Elk tiende van een graad opwarming dat we tegengaan, maakt echt een wereld van verschil.

Met duizenden zijn we hier. Het voelt als een miniwereld in de echte wereld. Naast de grote vergaderzalen heeft elk land zijn eigen paviljoen, waar evenementen en vergaderingen worden georganiseerd. Op de grote paden staan palmbomen en fluiten vogels. Het is de eerste natuur die we in Dubai zien. 

De aanwezigen rond me, in de metro of in de wachtrij, hebben allemaal iets gemeen: ze werken rond het klimaat, anders waren ze hier niet. Het is dus aan ons - hier en nu - om de klimaaturgentie te erkennen en internationaal klimaatbeleid te durven maken. We zijn tenslotte sterk met elkaar verbonden, CO2 stopt niet aan de landsgrenzen.  

Zondag is er weer een grote klimaatmars in Brussel. 'Heeft betogen nog zin?', vroeg een journalist me. Ja, zeg ik dan volmondig. Omdat nog niet iedereen echt ambitieus durft te zijn. Ze kunnen wel wat extra druk gebruiken. Volgende week zit ik meermaals samen met de Belgische ministers die hier aanwezig zijn. Als de opkomst bij de klimaatmars zo groot is als de vorige keren kan ik aanvoeren dat niet alleen de wetenschap, maar ook de burgers actie eisen en de urgentie voelen. Elk tiende van een graad opwarming dat we tegengaan, maakt echt een wereld van verschil. Die toekomst ligt hier de komende weken op tafel.

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.