opinie

VS willen China wegconcurreren

Voorzitter adviesgroep Eurasia Group en GZERO Media en auteur van 'Us vs. Them: The Failure of Globalism'

De Amerikaanse president Joe Biden gaat de 'concurrentiële co-existentie' met China aan. Dat is het middel om de Amerikaanse invloed in de wereld te versterken.

De confrontatie tussen de VS en China zal nog verharden. Politiek staat er voor president Joe Biden te veel op het spel om te denken aan een 'reset' in de relaties en de hele Amerikaanse politieke klasse heeft het moeilijk met de manier waarop China de wereld wil besturen. Op korte termijn zullen beide landen elkaar dus blijven bestoken met handelstarieven en andere sancties. De vraag is in welke mate de regering-Biden die confrontaties naar andere landen zal brengen, en die landen dwingt te kiezen tussen Peking en Washington. Gelukkig is Biden een pragmatisch man.

De essentie

  • De auteur: Ian Bremmer, voorzitter van de Eurasia Groep en GZero Media. Auteur van ‘Us vs. Them: The Failure of Globalism’.
  • De kwestie: hoe moet Washington de confrontatie met China aangaan?
  • Het voorstel: de Amerikaanse president kiest voor het aloude principe van concurrentie.

Nog niet zo lang geleden wilde de regering-Trump andere landen dwingen geen Chinese onderdelen voor hun 5G-netwerk te gebruiken. Sommige landen gingen daarop in, onder meer het Verenigd Koninkrijk en Australië, maar de meeste ontweken die strategische keuze.

Behalve als je wanhopig bent omdat je Washington nodig hebt voor andere essentiële zaken, zoals het Verenigd Koninkrijk, is kiezen voor een van de twee supermachten het uitsluiten van de andere. Dat willen de meeste landen vermijden omdat ze anders bij een geopolitieke crisis in een lastig parket komen.

Bovendien hebben veel ontwikkelingslanden niet de luxe om het geld en de technologie die China biedt af te wijzen. Als Washington eist dat zakendoen met de VS betekent dat je niet meer met China mag handelen, is de kans groot dat de VS een belangrijk deel van de wereld aan China overlaten. Dat is het tegenovergestelde van wat Washington wil bereiken.

Het doel is door 'concurrentiële co-existentie' met China zo veel mogelijk landen uit de Chinese invloed te houden.

De regering-Biden weet dat. Ze waakt ook beter over het beeld van de VS in het buitenland dan de regering-Trump en begrijpt de beperkingen om andere landen te dwingen tot pijnlijke keuzes. Daarom keren de VS terug naar het aloude principe van het kapitalisme: concurrentie. Het doel is door 'concurrentiële co-existentie' met China zo veel mogelijk landen uit de Chinese invloed te houden.

De VS erkennen dat voor die concurrentie met China investeringen en fondsen nodig zijn. Bovendien jaagt China al op enkele landen in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en Europa. Die landen zullen misschien niet altijd de lijn van Washington volgen, maar ze zijn evenmin zeker dat China hen de nodige garanties geeft.

Uitdaging

De politiek van 'concurrentiële co-existentie' is uitdagend. China heeft een staatsgeleide economie. Dat betekent dat het land efficiënter fondsen kan ontplooien, waarmee Chinese bedrijven hun voordeel kunnen doen. Maar de VS hebben nog veel te bieden als ze strategische keuzes maken bij buitenlandse investeringen.

Bovendien kunnen ze de hefboom van internationale instellingen, zoals het Internationaal Monetair Fonds, gebruiken om op een transparante manier goedkope kredieten te verstrekken. Zo versterken de VS ook hun rol in die instellingen.

Sommige landen wijzen inmiddels Chinese kredieten en investeringen af omdat de voorwaarden te ongunstig zijn en de projecten van lagere kwaliteit zijn dan de westerse alternatieven.

De Chinahaviken in de VS zullen opwerpen dat Amerika geld geeft aan landen die al zakendoen met China. Maar dat is een verkeerde manier om de confrontatie met China te bekijken. De regering-Biden is ervan overtuigd dat ze in het buitenland kan concurreren met China door de hefboom van de Amerikaanse kwaliteiten.

Op die manier - en dat is belangrijk - kunnen de VS de rest van de wereld overtuigen dat het op lange termijn beter is zaken te doen met de VS dan met China. Dat is beter dan de landen te dwingen een keuze te maken.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud