opinie

Wij willen geen nieuwe verkiezingen

Beste politici, kunnen jullie vaart maken met de regeringsonderhandelingen? Nieuwe verkiezingen bieden geen soelaas. Ze zullen ons nog meer verdelen en kostbare tijd en geld kosten.

Door het uitblijven van een nieuwe federale regering werken onze bedrijven in een beangstigende onzekerheid. Politieke stilstand gedurende 270 dagen is bedrijfseconomisch totaal onverantwoord. Dat kunnen we ons als bedrijfsleiders niet veroorloven. Zeker niet in een tijdsgeest waarin veranderingen sneller gebeuren dan ooit. Als jullie het echt goed menen met de talrijke bedrijven en start-ups in ons land, beste politici, sta dan op als echte leiders en reik ons oplossingen aan voor de gigantische maatschappelijke, technologische en macro-economische uitdagingen die ons te wachten staan. Nieuwe verkiezingen en nog langer talmen zijn geen optie. 

Onze degelijke economische prestaties doen vermoeden dat er geen vuiltje aan de lucht is, maar niets is minder waar.

Dat onze economische groei van 1,4 procent in 2019 helemaal niet zo slecht was, heeft voor een groot deel te maken met de ‘jobs, jobs, jobs’ van de regering-Michel, de lage rente en het feit dat de begrotingsteugels de laatste maanden volledig gevierd werden. Onze degelijke economische prestaties doen vermoeden dat er geen vuiltje aan de lucht is, maar niets is minder waar. We hebben genoeg om ons als land zorgen over te maken. Mocht ons talmende België een bedrijf zijn, dan was de hele onderneming al lang op de fles gegaan.

Kiespijn

Nieuwe verkiezingen bieden op dit moment geen soelaas. Door de hele electorale campagne opnieuw op te starten, verliezen we nog maar eens kostbare tijd. Dat uitstel kunnen we missen als kiespijn - vergeef ons de woordspeling.

In plaats van constructief te onderhandelen om België opnieuw op de rails te zetten, domineren de politieke spelletjes en worden ‘ezelsstampen’ uitgedeeld. De Nationale Bank waarschuwde al dat we dringend een sterk beleid nodig hebben om de economische uitdagingen het hoofd te bieden, het begrotingstekort niet te laten ontsporen en de klimaatverandering aan te pakken. Om nog maar te zwijgen van het belabberde imago dat we ons als centrum van Europa in het buitenland hebben aangemeten. 

Voor bedrijven is niets zo erg als de politieke onzekerheid die nu heerst. Wat zal de financiële impact zijn van het toekomstige federale klimaatbeleid op onze ondernemingen? Welke investeringen zullen de bedrijven zelf moeten doen en welke incentives zullen we van bovenaf krijgen? Welk mobiliteitsbeleid moeten we in onze organisaties incorporeren? Door de onzekerheid staan we figuurlijk stil. En stilstaan is achteruitgaan.

Ego's

Vandaar ons voorstel: voer de regeringsonderhandelingen zoals een onderneming wordt geleid. Stel eigenschappen als efficiëntie, daadkracht en empathie centraal. De wil om naar elkaar te luisteren moet primeren boven het haantjesgedrag en de ego’s die nu de richting aangeven. Alleen met die mentaliteit worden vooropgestelde deadlines gehaald en resultaten geboekt. 

De wil om naar elkaar te luisteren moet primeren boven het haantjesgedrag en de ego’s die nu de richting aangeven.

Toegegeven, ook in de bedrijfswereld is dat niet altijd vanzelfsprekend. De fixatie op het kortetermijndenken werkt in bestuursraden soms verlammend. Tegelijk zijn ondernemers de laatste jaren toch overgeschakeld van controlerend naar vertrouwend leiderschap, waarbij zeker niet alleen winst voorop staat, maar ook het maatschappelijk belang wordt gediend.

De leiders van ons land lijken zo ver nog niet: er heerst te veel angst dat een volledig nieuwe weg inslaan electoraal genadeloos wordt afgestraft. Zelfs als die nieuwe weg het land vooruit zou helpen. Het is bovendien een pover schouwspel voor de komende generaties van ondernemers, die de toekomst van ons land vormen. Zij krijgen geen goed beeld van de normen en waarden die van belang zijn in politieke kringen, maar ook bepalend zijn in een zorgende maatschappij. Rond de tafel gaan met een open geest, bereid om alles op de schop te gooien en van een wit blad opnieuw op te bouwen, zou al een begin zijn. Als ondernemers daarbij kunnen helpen: wij zijn bereid.

Vrouwelijke touch

Waar blijven trouwens de vrouwen in de huidige onderhandelingen? Met de aanstelling van Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) als een van de nieuwe ‘rustbrengers’ is alvast een eerste stap(je) gezet. Want na 270 dagen was er dringend nood aan meer diversiteit rond de tafel. Het is niet toevallig in de Scandinavische landen - waar vrouwen meer betrokken worden in de politiek - dat verbondenheid, duurzaamheid en vertrouwen de economie ten goede komen.  

Dus, dierbare politici, neem die vrouwelijke touch mee naar de onderhandelingstafel en gooi de politieke spelletjes eindelijk eens overboord. Gebruik jullie frisse ondernemersblik om snel tot de broodnodige compromissen te komen, integreer vrouwelijke inzichten in de regeringsonderhandelingen en toon de guts om knopen door te hakken. Zo vermijden we nieuwe verkiezingen die ons nog meer zullen verdelen en kostbare tijd en geld kosten. Laat ons eindelijk onze economie klaar maken voor 2030. Het land en zijn bedrijven zullen jullie dankbaar zijn.

Ingrid Ceusters (CEO Ceusters), Saskia Van Uffelen (Corporate VP Benelux bij Gfi en digital champion België), en Jo De Wolf (CEO Montea).

De open brief werd mee ondertekend door Luc Priem (ad-interim CEO van G4S), Olivier Carrette (gedelegeerd bestuurder UPSI-BVS), Ludovic Depoorter (Founder Haystack Consulting), Erich Reiter (Co-founder Say It Labs), Davy Demuynck en Kristof Vanfleteren (CEO’s ION), Johan Krijgsman (CEO Era Belgium), Rudy Denutte (Managing Director De Rocker Logistics), (Jeroen Poels, CEO Deltaworx), Marc De Greef (Managing Director Prevent), Kris Cloots (CEO en Country Manager ISS Facility Services), Veerle Denaux (Managing Director FCM Travel Solutions), Jean-Jacques Delmée (CEO Eneco Belgium), Koen van den Bosch (Gedelegeerd Bestuurder Vereniging Vlaamse Reisbureaus vzw), Alexander de Beir (Managing Director ADM Wingfield), Stefan Geerkens (General Manager Bene), Dirk Lindemans (Managing Director Lindemans), Filip Dewaele (CEO Dewaele Vastgoedgroep), Wouter Torfs (CEO Schoenen Torfs), Hendrik Tanghe (CEO Henry Houser), Ingrid Stevens (bestuurder Leo Stevens & Cie Private Banking en bestuurder KMSKA), Frank Peeraer (CEO Fortuna Financial Group), Joachim Lauwers (Managing Director Destiny), Inge Geerdens (CEO CVWarehouse), Heidi De Pauw (Child Focus), Yves Vekemans (CEO Herculean Alliance), Sven Potvin (CEO Antonissen Development Group), Koert Van Espen (Managing Partner Apogado), Veerle Baert Moortgat (CEO Flanders Fashion Design International & bestuurder Duvel Moortgat) en Hans Van Heghe (CEO Knowliah)

Luc Priem, ad-interim CEO van G4S

Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder UPSI-BVS

Ludovic Depoorter, Founder Haystack Consulting

Erich Reiter, Co-founder Say It Labs

Davy Demuynck en Kristof Vanfleteren, CEO’s ION

Johan Krijgsman, CEO Era Belgium

Rudy Denutte, Managing Director De Rocker Logistics

Jeroen Poels, CEO Deltaworx

Marc De Greef, Managing Director Prevent

Kris Cloots, CEO en Country Manager ISS Facility Services

Veerle Denaux, Managing Director FCM Travel Solutions

Jean-Jacques Delmée, CEO Eneco Belgium

Koen van den Bosch, Gedelegeerd Bestuurder Vereniging Vlaamse Reisbureaus vzw

Alexander de Beir, Managing Director ADM Wingfield

Stefan Geerkens, General Manager Bene

Dirk Lindemans, Managing Director Lindemans

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs

Hendrik Tanghe, CEO Henry Houser

Ingrid Stevens, bestuurder Leo Stevens & Cie Private Banking en bestuurder KMSKA

Frank Peeraer, CEO Fortuna Financial Group

Joachim Lauwers, Managing Director Destiny

Inge Geerdens, CEO CVWarehouse

Heidi De Pauw, Child Focus

Yves Vekemans, CEO Herculean Alliance

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Koert Van Espen, Managing Partner Apogado

Veerle Baert Moortgat, CEO Flanders Fashion Design International & Bestuurder Duvel Moortgat

Hans Van Heghe - CEO Knowliah

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.