opinie

Zorgvastgoed

Mevrouw Margot Cloet,

 

Ik heb veel respect voor de inhoudelijke werking van uw middenveldorganisatie Zorgnet-Icuro, waar u gedelegeerd bestuurder van bent. Meer en meer heb ik echter ernstige bedenkingen bij uw principiële standpunten en de communicatie die u voert aangaande het beleid zelf.

‘Uw zorg is niet de zorg van de grote marktspelers in zorgvastgoed’, schrijft u in De Tijd van 5 juli. Wat hebben de bakstenen van de gebouwen te maken met de kwaliteit van zorg en dienstverlening die er in die gebouwen worden verstrekt? U maakt onterecht de link met ‘commerciële spelers’ die hun aandeelhouders dienen, en dit op de kap van de zorg.

U doet dit al langer, en zeer bewust. Ik vraag me af waarom. Uw organisatie en uw zuil leveren al sinds mensenheugenis ministers en kabinetspersoneel voor de bevoegde departementen voor Welzijn en/of Volksgezondheid. Uw zuil krijgt al sinds mensenheugenis subsidies voor de bouw van gebouwen waar zorg verstrekt wordt, terwijl de private onafhankelijke spelers dit niet kregen.

Private spelers

Dergelijke statements maken op basis van een marktconforme alternatieve financiering die andere actoren dan verplicht zijn te nemen, getuigt van slechte wil en een bewuste poging om het debat over kwalitatieve zorg te vertroebelen en alle private spelers in een slecht daglicht te stellen.

Nooit heeft uw zuil, organisatie of minister, maatregelen genomen om de soms terechte bekommernissen die u heeft en de excessen die u aanklaagt, correct en doortastend aan te pakken zonder ook de rest van de sector (‘de goeie’) mee te overladen met administratieve ballast of ze mee in een negatief daglicht te stellen. Nooit heeft u acties ondernomen om de zaken waar het echt fout zit, tijdig en doortastend aan te pakken.

Binnenkort zal het beheer van vele van onze woonzorgcentra in buitenlandse handen zitten. De stenen blijven vooralsnog ‘Belgisch’. U zat mee aan de knoppen om dit te verhinderen. Ik hoop dat uw organisatie de volgende twee legislaturen aan de zijkant kan blijven staan. Van daar roepen zal volgens mij inhoudelijk kwalitatief meer opbrengen als ‘zweeppartij’ in plaats van mee het beleid te bepalen en achteraf toch te blijven roepen. Het zal volgens mij ook uw geloofwaardigheid ten goede komen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Kurt Keirsmakers

Zaakvoerder woonzorgcentrum Hof van Schoten

Lees verder

Gesponsorde inhoud