'Geachte Heer Tobback, Beste Bruno'

©RVA

Ondernemer Pieter Casneuf (ADAM Software) reageert in een open brief aan Bruno Tobback op het interview dat de sp.a voorzitter zaterdag in De Tijd gaf.

Door Pieter Casneuf, gedelegeerd bestuurder van ADAM Software.

Geachte heer Tobback, beste Bruno,

Het zal je niet verwonderen dat ondernemers, net zoals politici, op scherp staan als er gerommeld moet worden aan onze begroting. Iedereen houdt zijn hart vast en niemand weet goed waar we gaan uitkomen. Maar doorheen zovele uitwendige factoren, proberen we toch telkens opnieuw ons bedrijf te leiden. Ondertussen zijn we murw, ik zou bijna zeggen, 'gelaten' om wat er nu weer komen gaat.

En ook al weet iedereen dat structurele tekorten in elke omgeving leiden tot een faillissement toch beginnen we het jammerlijk normaal te vinden dat elk begroting afsluit met een tekort, met een toenemende overheidsschuld en met een stijgende belasting voet. Uw interview van dit weekend in deze krant, deed menig ondernemershart stilstaan.

U probeert tweespalt te zaaien door te doen alsof het VBO, VOKA en UNIZO zonder hun achterban stellingen poneren die geen draagvlak hebben. Wel, ik moet u ontgoochelen : ik vind ze bijzonder gematigd. En waarom? Ik zal u een voorbeeld geven uit mijn eigen bedrijf, zodat we niet in de theorie blijven, maar in de praktijk terecht komen. En ik zou graag horen hoe U vindt dat we die praktijk dan moeten realiseren los van de slogans.

Om ons kader te begrijpen, moet u weten dat ADAM Software als Vlaamse KMO begonnen is in 2006 met 800.000 euro omzet. Vandaag draaien we 8 miljoen euro omzet en worden we door analisten in onze wereld als GLOBAL-TOP3 beschouwd. We groeien richting 25 en 50 miljoen euro en drukken onze stempel op één van de meest cruciale gebieden van de online wereld : customer experience management. We zijn het enige Europees bedrijf in ons segment dat de Amerikaanse dominantie van antwoord dient. Wij zeggen dat niet, dat zegt Forrester Research. Maar nooit sant in eigen land, want we kunnen hier niet meer verder. Het kader voor ondernemen in België heeft voor ons geen toekomst. Als we aanwerven, werven we aan in het buitenland, niet meer in België.

  • Wij groeien. In 2013 liggen er scenario’s van groei op tafel waarbij we tussen de 30-50 FTE’s gaan aanwerven in onze software development afdeling. In België kost dat 80.000 per FTE, in Bulgarije, Servië kost met dat maximaal 40.000 euro per FTE en waarschijnlijk op termijn veel minder. Dat betekent een miljoen euro kosten die ik EXTRA op tafel moet leggen omdat ik Belgen aanwerf die disproportioneel duur zijn. Concreet : moet ik van u Belgen aanwerven of krijg ik groen licht om naar Bulgarije te trekken met mijn development afdeling? Kan u mij CONCREET antwoorden met ja of neen, België of Bulgarije?
  • Mogelijk vindt u de vergelijking tussen België en Bulgarije oneerlijk. Met 10% vennootschapsbelasting en een maximaal plafond van 1.200 euro per persoon voor de sociale zekerheid heeft, kan België inderdaad niet mee. Maar wat dan met Nederland? Wij hebben een ontwikkelingsafdeling in Nederland waarvan de kosten ongeveer 15-20% lager liggen dan die in België… Moet ik dan in België in plaats van in Nederland investeren? Kan u mij  concreet antwoorden?
  • Ons verkoopsucces van onze software in de wereld is dusdanig dat we winst maken. En elke dag meer winst. Maar die hebben we nodig om onze ontwikkelingstrajecten en onze investeringen te financieren. Ze slokken massaal geld op en bepalen ons risicoprofiel. En opnieuw : het volstaat om mijn kasstromen via Ierland of een ander land te verleggen waar ik mijn CASH binnenkrijg aan 10% DBI, ipv 35% DBI. Niet om mezelf of onze aandeelhouders meer dividend uit te keren, maar om MEER te investeren in onze producten en verder ons bedrijf uit te bouwen. Concreet : vindt u dat ik alles in België moet houden en 35% betalen ipv 10% en dus 3 keer trager groeien, 3 keer trager jobs creëren?

Bent u er zich van bewust dat met een interview zoals u dat gaf in de weekendkrant, een verhuis van ons bedrijf naar het buitenland enkel sneller wordt overwogen? Minstens voor de inkomsten stromen, maar waarschijnlijk ook voor de fysische activiteiten? Uw taalgebruik is dusdanig wereldvreemd dat het choquerend is voor iedereen die elk jaar miljoenen bijdraagt aan die eindeloze putten van de Belgische Staat. En doorheen de lijnen lees ik, dat u daar eigenlijk niks wil aandoen, wel integendeel : meer staatsbeslag lijkt geen probleem te zijn.

Het angstzweet breekt me uit. Ik ben bang. Ik wil weg. Onder ons, zeg me dat ik fout ben, dat ik het mis begrepen heb. Vertel me ook eens wat ik op mijn komende Raad van Bestuur moet gaan vertellen aan mijn aandeelhouders, waarvan het Vlaamse ARKIMEDES deel uitmaakt. Moet ik hen MINDER groei, MINDER jobs en MINDER winst beloven omdat onze Belgische Staat niet bereid is orde op zaken te stellen? En de opdracht is ‘om in België te blijven’?

En dan denkt u dat VOKA, UNIZO en VBO zonder steun van hun leden spreken? De werkelijkheid is anders. Wij zullen onze rekeningen als ondernemer maken. En een vertrek uit België is vandaag de meest voor de hand liggende optie. Onredelijkheid, besluiteloosheid en onzekerheid liggen aan de basis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud