Advertentie
Advertentie

Aantasting ondernemerspensioen is nabij

©doc

De waarde van hun onderneming is voor ondernemers de kern van hun pensioen. En dus zouden de regeringsonderhandelaars een en ander in overweging moeten nemen. Dat het verhogen van de belasting op de liquidatiesaldi van 10 naar 25 procent echt een slecht idee is, bijvoorbeeld. Wie ondernemers ontmoedigt, geeft de stijgende werkloosheid meer kansen.

Door Jo Viaene, expert financiële planning en directeur Optima Group

De regering besliste enkele maanden geleden om de uitkering van de opgebouwde winsten bij het stopzetten van een vennootschap - de zogenoemde liquidatiebonus - vanaf 1 oktober 2014 te belasten tegen 25 procent in plaats van 10 procent. Voor vele eigenaars van vennootschappen de reden om nu te bekijken wat nog overblijft van hun zuurverdiende centen.

Advertentie

Luc en Mia, een koppel Vlaamse ondernemers, hebben met vallen en opstaan een schilderszaak uitgebouwd, maar nu is het tijd om te genieten van hun ‘tweede jeugd’. De kinderen zijn het huis uit en in de onderneming zijn er geen opvolgers. Het handelsfonds is verkocht en met de opbrengst werden de schulden betaald. Alleen de bedrijfsgebouwen en de gezinswoning, samen goed voor 600.000 euro, zijn achtergebleven in de NV. Het is voor Luc en Mia tijd om te stoppen met de vennootschap en het opgebouwd vermogen vanuit de vennootschap over te hevelen naar de privé.

Kale reis

Luc en Mia lieten hun wettelijk pensioen berekenen en kwamen van een kale reis thuis. Ze hebben recht op een maandelijkse uitkering van amper 1.050 euro, zeker geen royaal pensioen. Dat komt omdat Luc 10 jaar lang zelfstandig helper was bij zijn vader en Mia jaren instond voor de opvoeding van de kinderen. Beide statuten geven weinig of geen recht op een wettelijk pensioen.

Gelukkig is er de opbrengst uit de stopzetting van de vennootschap, als aanvulling. Samen met hun accountant zetten ze de procedure van vereffening in gang. Een erg complexe procedure, zo blijkt. Ze moeten een staat van actief en passief opmaken, een verslag door een bedrijfsrevisor laten opstellen, de raad van bestuur bijeenroepen en uiteraard ook een notariële akte laten opstellen. De facturen van de accountant, de revisor en de notaris tikken aardig aan. De techniciteit van de procedure gaat het petje van Luc en Mia te boven.

Luc en Mia hebben wel eens ergens gelezen dat een stopzetting van een vennootschap niet gratis is. ‘Hoeveel blijft er eigenlijk over als deze lijdensweg voorbij is?’, vragen ze schoorvoetend aan de accountant. Die kijkt een beetje verveeld, neemt een wit blad papier en legt uit: ‘We moeten rekening houden met vennootschapsbelasting, belasting op liquidatieboni en registratierechten.’ Luc en Mia horen het in Keulen donderen.

Marktwaarde

Al wat in de vennootschap overblijft moet gewaardeerd worden tegen de marktwaarde. De gebouwen bijvoorbeeld staan nog in de boeken voor 100.000 euro maar eigenlijk zijn ze vandaag 600.000 euro waard. Het verschil van 500.000 euro is de meerwaarde, en die wordt in de vennootschap belast als winst. De fiscus zal dit dus afrekenen. Eenmaal alles gewaardeerd is en de winst belast werd, kan overgegaan worden tot liquidatie. Alle overschotten (bovenop het gestort kapitaal), in juridische termen het  liquidatiesaldo, worden nog eens belast. Vandaag nog aan 10 procent, maar vanaf 1 oktober dus aan 25 procent.

Advertentie

Luc en Mia slikken even. Maar dit is nog niet alles. Omdat de vennootschap stopt, gaan de gebouwen over naar de aandeelhouders: Luc en Mia. Zoals bij elke overgang van onroerend goed zijn er dan registratierechten te betalen. Deze belopen in Vlaanderen 10% van de marktwaarde. ‘Betalen we dan én vennootschapsbelasting én belasting op het liquidatiesaldo én dan nog eens registratierechten?’, vraagt Mia. De accountant knikt.

Na 1 oktober

Op de bruto-marktwaarde van 600.000 euro zal uiteindelijk 262.955 euro belasting worden betaald. De boekhouder voegt er nog aan toe dat de fiscale factuur kan oplopen tot 312.462 euro, als in vereffening gegaan wordt na 1 oktober. Luc en Mia zijn niet goed van deze financiële dreun. Hun spaarcenten worden door deze belastingen zwaar aangetast.

Ondernemers die overwegen om in vereffening te gaan, bekijken daarom beter ruim op voorhand de fiscale factuur en houden hiermee rekening in hun pensioenplan. Soms is het interessanter om de vennootschap vroegtijdig te ontbinden. Het is ook nuttig om de vennootschapsvorm tegen het licht te houden: een BVBA is soms voordeliger. En om stil te staan bij de verschillende manieren om vastgoed te verwerven: privé kopen, samen kopen of volledig door de vennootschap aankopen.

Het verhaal van Luc en Mia, en van vele duizenden andere ondernemers, moet de regeringsonderhandelaars toch aan het denken zetten. Aan hen een oproep om de fiscale lasten voor de Luc en Mia’s van deze wereld drastisch te verminderen. De verhoging van de belasting op de liquidatiesaldi van 10 naar 25 procent is echt een slecht idee. De overheid zou moeten beseffen dat de waarde van de onderneming de kern is van het ondernemerspensioen. Ondernemers ontmoedigen is de beste garantie voor een stijgende werkloosheid.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.