opinie

Bankunie onvoldoende voor bedwingen eurocrisis.

Hoofdeconoom BNP Paribas Fortis

De Europese Bankunie is één jaar oud, maar het werk is nog niet af.

Koen De Leus is senior economist bij KBC

©Photo News

Vandaag is het exact één jaar geleden dat de Europese Bankunie werd opgericht. Het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (GTM) met aan het hoofd de Europese Centrale Bank (ECB), was een nieuwe belangrijke stap in het ontmijnen van de eurocrisis. De balansen van de banken werden gescreend door de ECB en sommige moesten hun kapitaalbasis versterken. Het vertrouwen in de financiële instellingen keerde terug. Dat, en de bazooka van de ECB, duwden de renteverschillen tussen de verschillende landen voort omlaag. De lage ECB beleidsrente stroomt nu ook door naar de Zuid-Europese economieën.

Ligt de crisis definitief achter ons? Neen. De ECB doet het mogelijke om de crisis te bezweren. Er is de nooit geziene opkoop van obligaties van 60 miljard euro per maand. En waarschijnlijk wordt het opkoopprogramma binnenkort uitgebreid.

De overheden blijven echter in gebreke. De bankunie is nog niet compleet. Een Europees depositogarantiemechanisme is nochtans noodzakelijk om definitief de infernale link tussen banken en nationale overheden door te knippen. Automatische schokdempers met permanente begrotingstransfers tussen de deelnemende landen zouden verzekeren dat een plotse crisis in de unie wordt getemperd.

Daarnaast blijven in veel landen noodzakelijke diepgaande hervormingen uit. De productiviteit moet worden opgekrikt. Economische groei is niets anders dan de groei van de arbeidsbevolking - maar de arbeidsbevolking daalt in de eurozone - plus de groei van de productiviteit. Meer concurrentie toelaten kan die productiviteit opkrikken omdat het innovatie stimuleert. Enkel zo kunnen we onze langetermijngroei opkrikken naar pakweg 1,5 procent. Nu gaat de OESO uit van een op lange termijn houdbare groei van 0,9 procent voor de eurozone tegenover 2,5 procent in 2000.

Enkel een voldoende hoge groei kan de enorme Europese schuldenberg onder controle houden.

Alleen duurzame groei kan de enorme Europese schuldenberg onder controle houden. Voeren we geen hervormingen door en vertraagt de groei omdat de stimulans van de lage olie en de lage euro wegebt, dan riskeert de crisis opnieuw de kop op te steken. Het verschil met de eerdere crisis is dat het wapenarsenaal dat in de strijd kan worden geworpen bijna is uitgeput.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud