Advertentie
Advertentie

De schrik voor het nieuwe, het onbekende zit er diep in.

©BELGA

Het mag gezegd zijn. Geert Bourgeois en Brigitte Grouwels hebben niet het meest flitsende en innovatieve imago. Beiden profileren zich eerder als ‘betrouwbaar, ervaren en degelijk’. Elk vogeltje zingt zoals hij gebekt is, dat is oké. Maar sinds deze week met Uber en Airbnb weten we wat dat in de praktijk betekent.

Door Arne Vandendriessche en Vincent Van Quickenborne

Degelijkheid neigt naar stilstand én betrouwbaarheid naar cliëntelisme. Beide ministers laten zich ongegeneerd voor de kar spannen van belangengroepen met als enige doel het tegenhouden van nieuwe, jonge beloftevolle initiatieven. Grouwels en Bourgeois hanteren steevast dezelfde remedie: extra regels en wetten. Bombardeer die rustverstoorders gewoon plat met vergunningen, aanmeldingen en nieuwe eisen. Zo houden we ze wel stil. Grouwels verbande op die manier de taxidienst Uber uit de Brusselse straten en Bourgeois pest vandaag goedkope slaapaanbieders als Airbnb en Couchsurfing weg. Klus geklaard.

Advertentie

Er is al veel (digitale) inkt gevloeid over ‘Grouwels vs Uber’. Bourgeois was er dan ook als de kippen bij om zich te distantiëren. Hij stuurde, of beter, hij liet enkele tweets versturen om de zaak te verduidelijken: ‘Plaats verbod #uber en melding #airbnb toch niet op één lijn, Vr commercieel verhuur max 2 kamers volstaat melding, gn vergunning nodig’. Geert Martin, de baas van Internationaal Vlaanderen, verzekerde nochtans aan de nieuwssite Newsmonkey dat de Vlaamse overheid alle sites die logies aanbieden, gratis via Couchsurfing, betalend bij particulieren zoals Airbnb of bij echte hotels zoals bij booking.com, over één kam wil scheren. ‘En wie niet luistert, krijgt een boete.’ Deze twee relletjes tonen duidelijk aan waar het de Vlaamse regering om gaat, controle. De schrik voor het nieuwe, het onbekende zit er diep in. Ze snappen het niet en willen het ook niet snappen. Waarom zouden ze?

Elke minister en politieker neemt het woord innovatie te pas en te onpas in de mond. Zo ondertekende Bourgeois een tijd geleden heel trots voor de camera’s het Innovatiecharter: ‘De kracht van innoverende ambtenaren’. Of organiseerde hij als minister van Toerisme (in het kader van het Kustactieplan III) een studiedag rond toeristische innovatie aan de kust met als baseline: ‘Projecten op gang brengen die platgetreden paden durven te verlaten, nieuwe doelgroepen aanspreken en de werking tussen publieke en private partners doet verdwijnen’. Echt gebeurd.

Beste meneer Bourgeois, Airbnb en Couchsurfing proberen dit net te doen! Ze spreken nieuwe doelgroepen aan en verlaten de platgetreden paden. Die mensen zouden trouwens erg geschikte sprekers zijn voor uw volgende studiedag.

 

Arne Vandendriessche is Open VLD-raadlid en Vincent Van Quickenborne Open VLD-burgemeester van Kortrijk

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.