opinie

De tijd van snel verdienen met beleggen is voorbij.

De Chinese groeivertraging en de nakende Amerikaanse renteverhoging wegen op de beurzen. De tijd van het snelle geld is voorbij.

Koen De Leus Senior economist KBS Groep

©KBC/DonvilErwin

De beurzen zijn de voorbije dagen flink afgestraft. Het gros van de Europese markten en de Amerikaanse markt noteren intussen in een correctiefase met een daling van meer dan 10 procent. De Duitse Dax-index zat met een daling van 22 procent tegenover de piek zelfs even in een berenmarkt. De ravage was wereldwijd en zeer scherp. Is dit de zoveelste tussentijdse correctie of is er meer aan de hand?

Twee gebeurtenissen doen de markt in een kramp schieten: de vrees voor een harde landing in China en de anticipatie op de eerste renteverhoging. De Chinese groeivertraging is de katalysator van de huidige correctie. Dat de Chinese groei vertraagt, is niet nieuw: van 2007 tot nu vertraagde de Chinese groei van 14 procent tot 7 procent.

En die vertraging zet de komende jaren door. De productiviteitskloof met de ontwikkelde landen werd de voorbije decennia flink gedicht, waardoor de verdere inhaalbeweging en de productiviteitsgroei trager zullen lopen. De Chinezen kijken ook tegen een krimpende beroepsbevolking aan. En er is de moeizame transformatie van een investeringsgedreven naar een consumptiegedreven economie.

De angst voor een tuimeling van de Chinese economie is niet nieuw. Krediet- of vastgoedzeepbel, de voorbije decennia stak periodiek de vrees de kop op dat de Chinese economie een harde landing tegemoet zou gaan. De rest van de wereld zou in zijn val worden meegesleurd. Nooit realiseerde dat horrorscenario zich. En ook nu blijft de kans op een harde landing van de Chinese economie erg klein .

En zelfs al valt de groeivertraging iets zwaarder uit dan gedacht, dan nog is dat geen doemscenario voor de wereldeconomie. De Verenigde Staten, dé groeimotor van de wereld, zijn relatief immuun voor een Chinese groeivertraging. De export vanuit de VS naar China bedraagt amper 0,7 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp). De blootstelling van Europa aan de Chinese export blijft met 1,2 procent van het bbp ook relatief beperkt. Het belangrijkste gevolg van een verder vertragend China is dat de neerwaartse grondstoffentrend - die in 2010 begon - de komende jaren onverminderd doorzet.

Amerikaanse rente

Vervelender voor de markten is het nakende einde aan zes jaar zerorentebeleid. ‘Never fight the Fed’, luidt een van de belangrijkste beursgezegden. Het parallelle verloop van de Amerikaanse aandelenindices en het balanstotaal van de Federal Reserve sinds 2009 bevestigt dat gezegde.

Tot 2011 verliep het beursherstel met horten en storen. Het eerste en tweede aankoopprogramma van de Amerikaanse Federal Reserve - in 2008 en 2010 - stabiliseerde de Amerikaanse economie. In 2012 werd beslist er nog een derde ronde gelddrukken bovenop te doen en het zerorentebeleid minstens tot 2015 aan te houden. Met een bijna rechte lijn omhoog van de Amerikaanse beurs tot gevolg.

Sinds de start van het jaar vlakte de stijging van de Amerikaanse beurskoersen af. De aandelen fluctueerden in een nauwe handelsvork van 10 procent. De voorbije dagen sloeg de bodem onder de koersen weg. Twijfel rijst of de beurzen en economie wel kunnen standhouden zonder de stroom van goedkoop geld. Ook in 2013 hebben we een dergelijke reactie gezien. De Aziatische financiële markten en wisselkoersen donderden toen onderuit na de suggestie van toenmalig voorzitter Ben Bernanke dat het tempo van obligatieaankopen zou afgezwakt worden.

De anticipatie op het terugschroeven van het nulrentebeleid is al langer bezig dan de voorbije weken. De kapitaaluitstroom uit de grootste 19 groeilanden is opgelopen tot 940,2 miljard dollar over de voorbije 13 maanden. Dat is het dubbele van wat wegvloeide tijdens de eerste drie kwartalen van de 2008/09-crisis. Van juli 2009 tot eind juni vorig jaar stroomde er nog netto 2 000 miljard dollar in .

Afkicken van het gratisgeldbeleid zal de komende maanden de volatiliteit van de beurzen hoog houden.

De beurzen hebben de voorbije jaren een topprestatie neergezet. Vloed doet alle boten stijgen. Maar met een eerste renteverhoging in zicht is de periode van gemakkelijk geld verdienen op de beurs achter de rug. Afkicken van het gratisgeldbeleid zal de komende maanden de volatiliteit van de beurzen hoog houden. De aandelenmarkten zijn dan geen plaats meer voor beleggers met een zwak hart. Maar tussentijdse correcties zoals die van de voorbije dagen bieden unieke, opportuniteiten voor gedreven stockpickers.

Lees verder

Gesponsorde inhoud