De uier van de Belgacom-koe is leeggemolken

©RV DOC

Belgacom maakt morgen zijn jaarcijfers bekend. De stevige marges zijn de voorbije periode sterk gedaald door een bikkelharde concurrentie. Maar de federale regering draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Door Belgacom als melkkoe te gebruiken om de begrotingsgaten te dichten wordt het bedrijf elke kans ontnomen om een toekomstvisie te ontwikkelen.

Door Peter Dedecker, Kamerlid (N-VA)

Na de verkiezingen van 25 mei staan de nieuwe federale regering immense uitdagingen te wachten. Ongetwijfeld zullen er ook wat lijken uit de kast vallen. Een aantal kennen we al. Zo wordt de begrotingssanering, ondanks de massale belastingverhogingen, voor drie vierde doorgeschoven naar de volgende ploeg, die in twee jaar een bijna driedubbele inspanning mag leveren. Een erg groot deel daarvan wordt via de nieuwe financieringswet ook nog eens doorgeschoven naar Vlaanderen.

Minder bekend is dat de regering-Di Rupo ook schaamteloos de reserves van de overheidsbedrijven, en dan vooral van Belgacom, gebruikt om haar eigen noden op korte termijn te lenigen. Na ons de zondvloed, zo denkt men in de Wetstraat 16.

Zo belanden we bij de enige reden waarom deze regering zoveel geduld gehad heeft met enfant terrible Didier Bellens: een kort telefoontje van Di Rupo was genoeg om Bellens andermaal aan de uier van de Belgacom-koe te laten trekken en extra dividenden naar de overheidskas te sturen. Dat Bellens de premier vergeleek met een klein kind dat elk jaar om zijn sinterklaas kwam vragen, was niet uit de lucht gegrepen. Het meest recente interim-dividend werd ironisch genoeg uitgekeerd op 6 december 2013. Het zou wel eens het allerlaatste kunnen zijn.

Kasten

Belgacom heeft toen voor dat erg royale afscheidscadeautje van Bellens aan Di Rupo nog een keer alles uit de kast moeten halen, zelfs uit de kasten van de dochterondernemingen: elke euro werd naar boven gehaald. Vandaag zijn die kasten zo goed als leeg. Het scheelde niet veel of Belgacom had moeten lenen om dat dividend te kunnen uitkeren. Ook in 2012 was dat het geval: per aandeel had Belgacom 2,36 euro aan inkomsten, terwijl er een dividend van liefst 2,49 euro per aandeel uitgekeerd werd. Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat dat niet kan blijven duren.

Door de marsorders van Di Rupo te volgen en te focussen op het dividend op korte termijn, is de lange termijn te veel op de achtergrond gebleven. Er werd onvoldoende geïnvesteerd om de felle concurrentie aan te gaan. De nieuwe telecomwet, waardoor klanten makkelijker van operator kunnen wisselen, maakt het Belgacom ook niet meteen gemakkelijk. Telenet lanceerde op hetzelfde moment King & Kong op de mobiele markt, met een immens succes. Harde concurrentie en te weinig investeringen hebben dan ook tot gevolg dat vandaag de alarmbellen afgaan bij Belgacom: in Vlaanderen haalt Belgacom op de residentiële breedbandmarkt volgens insiders een marktaandeel van amper 20 procent.

Ook op de bedrijfsmarkt, waar Belgacom het tot voor kort zowat voor het zeggen had, laat de concurrentie zich voelen in Vlaanderen met het sterke Fluo-aanbod van Telenet. Telenet-klanten kunnen vandaag standaard downloaden aan 120 Mbps en het bedrijf streeft met de geplande uitrol van de nieuwe modemstandaard EuroDOCSIS 3.1 naar 1.000 Mbps. Dat terwijl Belgacom zopas bekendmaakte dat de nieuwste innovatie die nu uitgerold wordt (vectoring) het mogelijk zal maken 70 Mbps te bieden. Telenet haalt vandaag bijna het dubbele.

Dat Belgacom dringend opnieuw moet investeren om de technologische achterstand in te halen en dat het huidige dividend niet langer haalbaar zal zijn, merken ook zowat alle onafhankelijke telecomspecialisten en beurshuizen op. Hun verwachtingen voor het aandeel zijn negatief en een ingrijpende verlaging van het dividend is in hun ogen een vaststaand feit.

Meer investeringen en minder dividenden bij Belgacom stelt de volgende federale regering meteen voor een bijkomende uitdaging. Belgacom droeg in 2012 voor liefst 1,65 miljard euro bij aan de Belgische schatkist: 1,2 miljard euro aan directe en indirecte belastingen en sociale bijdragen, en 451 miljoen euro aan dividenden.

Iets lager

In de begroting 2014 staat een iets lager bedrag van 394,36 miljoen aan dividenden ingeschreven, maar het blijft veel: voor Di Rupo en co gaat de goednieuwsshow verder.

Meer investeren betekent ook op korte termijn minder winst, en dus eveneens minder vennootschapsbelasting en lagere dividenden voor de Belgische staat, plus nog eens minder roerende voorheffing op de dividenden betaald aan bepaalde andere aandeelhouders. Bij sectorgenoten KPN en Mobistar ging het er nog een pak drastischer aan toe: ze keerden plots helemaal geen dividend meer uit.

De komende maanden moet duidelijk worden in hoeverre de nieuwe CEO, Dominique Leroy, louter haar rol speelt in een mediatiek charmeoffensief of ook daadwerkelijk politiek ongebonden is. En vooral of ze kan handelen in het belang van het bedrijf, de werknemers, de aandeelhouders en de klanten, en niet louter ingaat op de kortzichtige geldhonger van de regering.

Het vooruitzicht op flink lagere inkomsten vanuit Belgacom zet de uitdaging voor de volgende regering meteen op scherp, boven op de andere uitdagingen die Di Rupo en vrienden achterlaten voor de opvolgers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud