Advertentie

Er is veel meer nodig dan werkcheques voor jongeren alleen

Belangrijker dan werkcheques, een druppel op een hete plaat, is met gepaste opleidingen de juiste competenties bij onze jongeren ontwikkelen.

Door Maarten Goos, econoom en arbeidsmarktspecialist. Doceert aan de KU Leuven, University College London en Utrecht School of Economics

In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad onder Belgische jongeren 23 procent. Dat betekent dat een op de vier jongeren onder de 25 jaar tevergeefs op zoek is naar een job. In Spanje en Griekenland bereikt de jeugdwerkloosheid bijna 60 procent. Een terechte vraag is of die recordcijfers niet te wijten zijn aan een arbeidsmarktbeleid dat jongeren meedogenloos negeert?

Een andere terechte vraag is hoelang het nog zal duren voor onze 100.000 werkloze jongeren in opstand komen. De werkcheques voor jongeren die minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) gisteren voorstelde, zouden goed moeten zijn voor 15.000 bijkomende jongerenbanen en zijn dus een uitstekend initiatief. Maar ze zijn ook maar een druppel op een hete plaat.

2040

Laten we even doorspoelen naar het jaar 2040. De Paralympische Spelen zijn nu de echte Olympische Spelen omdat, door de technologische evolutie, robotmensen de 100 meter kunnen lopen in minder dan 3 seconden, hoger kunnen springen dan 5 meter, kunnen roeien tegen meer dan 100 km per uur en honderden meters ver kunnen speerwerpen. Door minuscule gehoorimplantaten horen we de communicatie tussen honden, vleermuizen of walvissen. Door aangepaste ooglenzen zien we een nieuwe wereld van infrarood en ultraviolet of kunnen we ons zicht ultrafocussen en fors inzoomen.

Deze voorbeelden zijn geen dromerij, maar realistische extrapolaties van een nieuwe technologische revolutie die begon rond het jaar 1980. Welke andere uitvindingen daar in de toekomst nog bij zullen komen, weet niemand, maar zeker is dat de wereld waarin onze jongeren volwassenen zullen zijn er heel anders zal uitzien dan onze wereld vandaag.

Het is onwaarschijnlijk dat alleen werkcheques onze jongeren optimaal zullen voorbereiden op die nieuwe wereld. Belangrijker dan werkcheques is het ontwikkelen van de juiste competenties bij onze jongeren door een gepaste opleiding aan te bieden. Leer middelbareschoolkinderen bijvoorbeeld intelligent om te gaan met het programmeren in open source in plaats van ze te leren werken met Excel of Word.

Maar niet enkel intelligente vaardigheden zijn belangrijk, ook het aanleren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van andere talenten die elke jongere wel heeft, verdienen aandacht. Denk bijvoorbeeld aan succesvol teamwork in de autoassemblage of het juist omgaan met klanten als ober in een restaurant.

Ondernemerschap

Ook moeten onze jongeren beter worden opgeleid in ondernemerschap. De nieuwe wereld biedt oneindig veel kansen voor iedereen, maar daarbij moeten risico’s zo goed mogelijk worden ingeschat. En het bestaan van risico’s mag niet leiden tot een gebrek aan innovatie. Om innovatie te ondersteunen moet het beleid instaan voor voldoende job- of inkomenszekerheid bij werknemers en werkgevers.

Maar ondernemerschap moet ook verantwoord zijn, volgens ethische, sociale en wettelijke normen. De sterke groei van de financiële markten voor 2008 kwam er bijvoorbeeld door financiële innovatie. Vandaag voelen we de negatieve sociale gevolgen van die vooruitgang. Vraag dat maar aan onze werkloze jongeren.

Met enkele muisklikken maak je een webstek, blog of Facebook-pagina aan die wereldwijd te zien is. Dat biedt onbeperkte mogelijkheden. Maar wat doen we met onterechte zwartmaking op blogs of pesten op Facebook? Hoe moeten bedrijven als Google of Facebook omgaan met onze privacy?

De vraag is dus niet of onze jongeren klaar zijn voor het jaar 2040, maar of wij er klaar voor zijn. Er is veel meer nodig alleen dan werkcheques voor jongeren. Ik sterf duizend doden bij de gedachte dat onze jongeren de mogelijk verkeerde beleidskeuzes van vandaag niet vergeten zijn in 2040. Wanneer zij volwassenen en wij ouderen zullen zijn. Want een generatieoorlog met bovenmenselijke robotmensen zie ik niet zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud