Advertentie

Geert Bourgeois is een brandweerman die hulp roept, maar niet blust

©rv

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Geert Bourgeois roept met de regelmaat van een klok ‘Brand!’ of ‘Hulp!’ over de almaar aanhoudende achterstandskenmerken van mensen van niet-EU-afkomst. Maar is hij niet de brandweerman?

Door Khadija Zamouri, Vlaams Parlementslid (Open VLD)

Is Geert Bourgeois als minister voor de horizontale bevoegdheid die integratie is niet de verantwoordelijke brandweerman om met heel de Vlaamse regering echt te beginnen blussen in het onderwijs, in werk, in wonen, in welzijn,…?

Herhaaldelijk al zagen we pompier Geert de voorbije vijf jaar hulp roepen. Bij zowat elke statistiek die bekend werd gemaakt, moest hij wel een uitleg verzinnen waarom de cijfers voor mensen van buiten de EU of van vreemde afkomst slechter waren dan die voor de autochtone Vlamingen. De plaat van de onder impuls van de PS ongecontroleerde immigratie van illegalen en asielzoekers geraakte echter grijsgedraaid, en is al enkele jaren niet langer geloofwaardig.

De Vlaamse gemeenschap wist trouwens al jaren welke transformatie haar de komende jaren boven het hoofd hing. Vlak voor de verkiezingen van 2009 was er al een rapport van de Studiedienst van de Vlaamse regering dat voorspelde hoe snel de diverse samenleving in Vlaanderen en in Brussel wel aan het groeien was.

Resultaten

Dat rapport was in het Vlaams regeerakkoord van Peeters II blijkbaar in een vergeetput gesukkeld. Wat inburgering betreft, het bevoegdheidsterrein dat Bourgeois himself en helemaal alleen mocht beheren, mocht er bijvoorbeeld niet getornd worden aan de inspanningsverbintenis. Dat stadhuiswoord betekent dat nieuwkomers zich alleen moeten inspannen om Nederlands te leren, te integreren en zelfredzaam te worden, maar dat ze niet verplicht zijn er ook resultaten in te boeken, anders gezegd, hun inspanningen mochten zeker niet worden beoordeeld. 

Gelukkig bleek het regeerakkoord niet op elk terrein een voor vijf jaar in beton gevangen werkelijkheid, zoals vorige week nog bleek met het openbaar vervoer, dat voor 60-plussers gratis moet blijven. Vanuit het Parlement zorgden we ervoor dat nieuwkomers ook beter Nederlands zullen moeten leren en dat ze er ook op beoordeeld kunnen worden. Al moet de regering dat laatste nog wel uitvoeren. Begin er toch eens aan, Geert!

Wachtlijst

Overigens blijkt de inburgeringswinkel van Geert met een joekel van een wachtlijst al in hetzelfde bedje ziek als de hele Vlaamse regering. Eén op de vijf inburgeraars kan binnen zes maanden niet beginnen met een basiscursus Nederlands.  Voor een cursus Maatschappelijke Oriëntatie moet één inburgeraar op 5 zelfs meer dan een jaar wachten.

Deze week, met de voorstelling van de lokale integratiemonitor die de Studiedienst van de Vlaamse Regering heeft opgesteld, riep Geert De Pompier weer hulp. Hij had het deze keer over de ‘dramatische’ achterstandspositie voor niet-EU-burgers. Ja, inderdaad. Ook op integratievlak heeft de Vlaamse regering vijf jaar lang stilgestaan, dankzij  een pompier die alleen hulp roept maar niet kan blussen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud