Advertentie

Het ABVV is ronduit visionair, maar enkel als de hele fiscaliteit op de schop gaat

©rv

Het voorstel van het ABVV om het fiscaal voordeel voor pensioensparen af te schaffen houdt alleen steek als alle fiscale snoepjes worden afgeschaft.

Door Anton van Zantbeek, advocaat bij het kantoor Rivus en professor aan de Hogeschool Universiteit Brussel. Twitter @Anton_Rivus

Het ziet ernaar uit dat het ABVV een lijstje met goede voornemens heeft gemaakt voor het verkiezingsjaar 2014. Op nummer één prijkt duidelijk de nationale pers halen met controversiële stellingen. Ik ben nog niet bekomen van de bijzonder gratuite link tussen loonlastenverlaging en dividendpolitiek. Ook de ontkenning van de loonkostenhandicap met onze buurlanden door de frontman van het ABVV heeft een hoog ‘Comical Ali’-gehalte.

Door de fiscale aftrek voor pensioensparen ter discussie te stellen oogst Rudy De Leeuw ook niet meteen een ‘hakuna matata’ (‘wind je niet op’). Politiek geestesgenoot Bruno Tobback (sp.a), minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) en alle werkgevers- en ondernemingsorganisaties zijn het roerend eens: blijf van de fiscale aftrek af. Dankzij het fiscale voordeel doen intussen zo’n 2,7 miljoen mensen aan pensioensparen.

Maar is De Leeuw de pedalen echt kwijt? Als fiscaal voorstel op zich beschouwd, is het antwoord volmondig ja. De redenen daarvoor ziet, hoort en leest u in de media. Maar als de afschaffing zou ingebed zijn in een totale hervorming en modernisering van onze fiscaliteit, zou ik er evenwel volmondig voor zijn.

Leitmotiv

En dan rijst de vraag hoe die fiscaliteit gemoderniseerd moet worden. Het nieuwe fiscaal leitmotiv zou moeten zijn dat inkomstenbelastingen er niet zijn om partijprogramma’s te realiseren. Het enige wat belastingen moeten doen is geld opleveren. Met die werkingsmiddelen maakt de politiek keuzes. Die keuzes worden vervolgens beoordeeld door de belastingbetalers, bij de verkiezingen. Eenvoudig, toch?

Dus weg met de talloze fiscale snoepjes voor onder meer zonnepanelen, pensioenopbouw, vakbondsbijdragen, dakisolatie, elektrische bromfietsen, dienstencheques, spaarboekjes. Het maakt de fiscaliteit nodeloos complex en voedt daarenboven ontwijkgedrag en rechtsonzekerheid. Finaal leidt die complexiteit zelfs tot minder ontvangsten en gaat ze hand in hand met een duurdere inning van de belastingen.

Een neutrale fiscaliteit vergroot ook de keuzevrijheid van de burgers. Nu vertroebelt de fiscaliteit de vele keuzes die burgers moeten maken. De aftrekbaarheid voor pensioensparen leidt ertoe dat 2,7 miljoen mensen aan pensioensparen doen. Mocht de keuze fiscaal neutraal zijn, dan zouden zij hun voorbereiding voor de oude dag ook op andere manieren kunnen regelen (eigen woning, extra pensioen via werkgever, aandelen en opties, spaarboekje,…).

Als het voorstel van het ABVV bedoeld is als aanzet voor een verregaande vereenvoudiging van de fiscaliteit, is het ronduit visionair. Het moet dan meteen worden opengetrokken naar alle fiscale snoepjes. Maar vermoedelijk was dat niet de insteek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud