Advertentie

Het jaar waarin de ‘T' zal vallen.

©RV DOC

Of ik een beetje vooruit zou kunnen kijken? Een stukje dat de toekomst van technologie belicht voor het nieuwe jaar? Sure. Maar ik moet de ambities wat temperen.

Door Peter Hinssen

Ik ga hier niet beweren dat 2014 het jaar van de drones wordt en dat uw pakjes van Bol.com met een Bpost- drone in uw tuin gedropt zullen worden. Dat zal pas voor volgend jaar zijn, vrees ik. En ik ga zeker niet beweren dat iedereen met een Google Glass op zijn smoel zal rondlopen dit jaar. Dat zal ook pas voor het jaar daarop worden. En na het Bancontact-debacle in de kerstperiode durf ik al helemaal niet te voorspellen dat we volgend jaar allemaal met Sixdots mobiel gaan betalen op café of in de frituur.

Nee, mijn vooruitblik is iets prozaïscher. 2014 is volgens mij het jaar waar we eindelijk de ‘T’ laten vallen, als in de ‘T’ van IT-afdeling. We hebben het al een poos voelen aankomen, maar dit jaar wordt als geen ander het jaar waar we eindelijk afstappen van het hebben van eigen technologie in ons bedrijf en volop gebruikmaken van de geneugten van de cloud.

Achterhaald

Zelfs de Belgische banken gaan in 2014 de cloud gebruiken. Na een ellenlang debat heeft de Nationale Bank van België groen licht gegeven dat ze de cloud ‘mogen’ gebruiken. Weliswaar niet voor de rekening-gegevens, maar toch alvast voor gewone toepassingen als e-mail. Gelukkig maar, want de rest van de wereld had al lang door dat investeren in eigen hardware toch wel een beetje achterhaald is.

Ik was onlangs op een congres met Werner Vogels, de technologietopman van Amazon. Een Nederlander. Een briljante onderzoeker die promoveerde op ‘massief parallelle systemen’, iets waar toen in Amsterdam niemand begreep waar dat nuttig voor kon zijn. Hij belandde per ongeluk in Seattle en werd daar opgepikt door Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. Werner werd zijn technische rechterhand en bouwde Amazon.com mee uit tot de grootste onlinewinkel. Een paar jaar geleden kwam hij op het idee de gigantische computerinfrastructuur van Amazon.com ook aan derden aan te bieden. Zo werd Amazon de wereldleider in cloudcomputing.

Ondertussen zijn Google, Microsoft, IBM en een heleboel andere bedrijven natuurlijk ook bijzonder actief om dat soort diensten aan te bieden, maar Amazon blijft met een straatlengte voorsprong de grootste. Om een idee te geven hoe hard het gaat: elke dag in 2013 plugden ze bij de clouddiensten van Amazon evenveel ‘capaciteit’ bij als de totale capaciteit waar Amazon in 2003 op draaide. Elke dag!

Het is veel goedkoper, veel efficiënter, veel veiliger en veel betrouwbaarder om de cloud te gebruiken dan uw eigen infrastructuur. En toch durf ik nog een voorspelling te doen voor 2014: er zullen spectaculaire meldingen zijn van storingen, black-outs en inbraken bij de grote cloudproviders. Gegarandeerd. Net zoals er in 2014 absoluut spectaculaire meldingen van vliegtuigcrashes zullen zijn. Blijkbaar was 2013 het veiligste jaar ooit in de luchtvaart, maar toch nog met bijna 30 crashes.

Als u naar Spanje trekt dit jaar, dan kan ik u op een briefje schrijven dat het veel veiliger is het vliegtuig te nemen dan met uw volgeladen auto met een caravan erachter naar de Costa del Sol te tuffen. Als u met uw wagen van de baan geraakt en tegen een paal rijdt, zal dat geen headline in de krant zijn. Maar als uw Airbus de basiliek van Koekelberg raakt, dan is dat gegarandeerd een groot nieuwsitem. En toch is het vliegtuig veel veiliger.

In 2014 zal bijna elke maand wel een panne van Amazon, Google of Microsoft hoge ogen gooien. Maar als uw servertjes in de kelder van uw bedrijf staan te smelten van de hitte, of onderwater komen te staan als uw waterleiding breekt, en u al uw gegevens kwijt bent, dan zal het waarschijnlijk niet in de media komen.

Zelfs de Nationale Bank heeft het goedgekeurd. Dat wil zeggen dat de IT-afdelingen van bedrijven dit jaar de ‘T’ mogen afschroeven en zich gewoon de ‘Informatie’-afdeling noemen. En zich eindelijk bezig- houden met het echt werk: de stroom van gegevens, het kloppende hart van een onderneming vandaag de dag, beter kunnen analyseren, volgen, voorspellen, patronen ontdekken en inzichten distilleren.

Als we dat al kunnen verwezenlijken in 2014, dan zal ik heel tevreden zijn om in 2015 met de drones te spelen en alles rustig met mijn Google Glass te observeren.

Peter Hinssen is partner in Across Group en voorzitter van Across Technology.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud