Advertentie

Hoezo een ‘correcte prijs' voor Fortis Bank?

Kreeg de overheid voldoende voor de Fortis Bank? Een snelle berekening leert dat er 1 miljard ontbreekt.

Door Hans Degryse

De Belgische staat verkocht deze week de resterende 25 procent in Fortis Bank aan BNP Paribas. Veel economen zijn er het over eens dat dat een te verdedigen keuze was. Een belangrijk discussiepunt is wel de prijs van de transactie. Volgens minister van Financiën Koen Geens is die oké en premier Elio Di Rupo riep triomfantelijk dat de Belgen de onderhandelingstafel verlaten hadden als ultieme dreiging.

In de ganse discussie ontbreekt één element: wat denken de financiële markten ervan? Dit is natuurlijk een ex-post maatstaf, maar financiële markten laten toe om opinies van velen te integreren tot een prijs. Het is een element in de ganse discussie over de ‘juiste prijs’.

Laat ons even een snelle berekening maken. De dag na de aankondiging van de aankoop door BNP Paribas van het resterende deel van Fortis Bank steeg het aandeel BNP Paribas met 2,87 procent. Zoals we aan onze studenten uitleggen, is het belangrijk om te corrigeren voor ‘algemene marktbewegingen’. Laat me conservatief zijn en vergelijken met de best performerende benchmark, met name de Euro Stoxx 50 (plus 1,08%). De implicatie is dat BNP Paribas steeg met 1,79 procent bovenop de best performerende index.

Wat betekent dat voor de marktwaarde van BNP Paribas? De marktwaarde is ongeveer 67,3 miljard euro. De 1,79 procent extra stijging vertaalt zich in een toename van de marktwaarde van 1,205 miljard euro. Anders uitgedrukt: de markten denken dat BNP Paribas 1,205 miljard euro meer waard is na de volledige overname van Fortis Bank dan ervoor. Is dat het einde van het verhaal? Nee, want de Belgische staat is ook nog voor 10,3 procent eigenaar van BNP Paribas. De Belgische staat recupereert dus 10,3 procent van de 1,205 miljard euro meerwaarde na de integratie. Het uiteindelijke verschil bedraagt 1,08 miljard euro. De markten denken dus dat BNP Paribas de rest van Fortis Bank kan opslorpen tegen een discount van 1 miljard euro, het ontbrekende miljard.

Hoe dat ontbrekende miljard dan verklaren? Er zijn verschillende mogelijkheden. Een eerste is dat markten denken dat de volledige integratie van Fortis Bank in BNP Paribas zal leiden tot efficiëntiewinsten. De kregelige reactie van de vakbonden suggereert dat dat een mogelijkheid is. Waren die vóór deze deal echter ook niet aanwezig, gegeven het 75 procent aandeelhouderschap van BNP Paribas in Fortis Bank? Een tweede mogelijkheid is de zwakke positie van de Belgische staat in de bilaterale onderhandelingen met BNP Paribas. Tot slot is het als academicus mijn plicht om aan te geven dat dit een inschatting is na één marktdag in de veronderstelling dat markten rationeel zijn en er geen ontbrekende factoren zijn die dit verschil verklaren.

 

Hans Degryse is professor finance aan de KULeuven

Advertentie
Gesponsorde inhoud