Minder intelligent

©rv

Beste Philippe Moureaux, Uw woorden in De Tijd van 4 januari heb ik even laten bezinken alvorens me tot u te richten. Met enige schroom, want u bent altijd wel goed voor wat herrie in een interview. Halen we dan niet beter onze schouders op?

‘Vergeet niet dat het nationaal-socialisme door veel van de toenmalige Duitse ondernemers werd ondersteund. In tijden van crisis hebben minder intelligente ondernemers vaak de neiging om naar sterke, rechtse waarden te zoeken’, zei u. Zo stond het er echt. Uw vergelijking is niet alleen wansmakelijk en onjuist, ze verhult ook andere beweegredenen.

Ten eerste zijn Vlaamse ondernemers en de N-VA geen synoniemen. De N-VA is dan wel volgens opiniepeilingen de grootste partij bij Vlaamse ondernemers, ze is dat ook bij bijna alle andere beroepscategorieën. U - of wij - kunnen dat jammer vinden of niet, maar de N-VA is op vele vlakken ‘een doorsnede van de Vlaamse bevolking geworden’. Dat staat letterlijk in het postelectoraal onderzoek voor 2010 van professor Marc Swyngedouw. ‘De opvallendste vaststelling is dat de N-VA uit ongeveer alle bevolkingsgroepen in dezelfde mate kiezers aantrekt, met hier en daar een accent.’

Uw aanval had dus evengoed kunnen zijn: ‘In tijden van crisis hebben minder intelligente arbeiders, ambtenaren,... de neiging om naar sterke rechtse waarden te zoeken.’ Of ‘minder intelligente Vlamingen’ tout court. Maar dat was voor u niet de ideale vijand.

Ten tweede wil niet alleen de N-VA maar ook CD&V en Open VLD economisch een centrum-rechtser beleid voeren dan wat het merendeel van de Franstalige kiezers wil. In Vlaanderen stemt minder dan één burger op vijf links. In Brussel en Wallonië is dat anders.

Toen Koning Albert in zijn kersttoespraak in 2012 uitviel naar het populisme en dat vergeleek met de jaren dertig, was er één Franstalige politicus als de kippen bij om te zeggen dat de koning beter voorzichtiger zou zijn. Uzelf. ‘Het was tegen de N-VA en indien zij winnen zal dat Wallonië en Brussel veel geld kosten’, liet u zich toen ontvallen.

Het had u gesierd om ook dat te benadrukken in het interview. Dat het u - ook - om geld gaat. Het had op zijn minst die houding van morele superioriteit genuanceerd, die houding van een PS die wél zou zorgen voor de zwaksten in onze samenleving, tegenover een ‘minder intelligent’ Vlaanderen dat u dan maar vergelijkt met Hitler. Als dat het niveau van de verkiezingscampagne wordt, hebben we nog vreselijke maanden voor de boeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud