Advertentie

Nieuwe opzegtermijnen zijn dodelijk voor jonge ondernemers

©rv

Het verdwijnen van de proefperiode voor bedienden en de komst van nieuwe opzegtermijnen zijn een slechte zaak voor startende bedrijven.

Door Pieterjan Bouten, medeoprichter en CEO van Showpad, een mobiele app voor sales teams, en medeoprichter van In the Pocket, dat mobiele applicaties op maat maakt.

De invoering van het eenheidsstatuut op 1 januari heeft verstrekkende gevolgen voor (startende) ondernemers. Het risico om mensen aan te nemen en er voluit voor te gaan wordt groter. Als er geen aanpassing van de nieuwe opzegtermijnen komt, zullen vooral de starters trager of niet groeien. Moet de overheid de barrières die investeren in mensen en groei hinderen niet opruimen, in plaats van ze op te werpen?

Advertentie

De bedoeling van het eenheidsstatuut is de verschillen tussen het statuut van bedienden en arbeiders weg te werken, lees: de arbeider beter te beschermen. Als ondernemer met alleen bedienden op zijn loonlijst ging ik ervan uit dat dit akkoord vooral een impact zou hebben op bedrijven die arbeiders tewerkstellen. Het debat tussen de sociale partners liet ik grotendeels aan mij voorbijgaan. Tot ik vorige week een mailtje kreeg van mijn sociaal secretariaat met een update van de opzegtermijnen voor bedienden, vanaf 1 januari van toepassing.

Tot voor kort kon je als werkgever in de arbeidsovereenkomst een proefperiode laten opnemen. De meeste bedrijven werkten met een proefperiode van zes maanden, met een opzegtermijn van één week. Dat bood startende ondernemers bescherming tegen een slechte aanwerving en bood een noodoplossing om iemand goedkoop te ontslaan. Dat komt vooral van pas als je onderneming niet van de grond komt, iets wat wel vaker gebeurt.

Eigen spaarcenten

Met de nieuwe regeling zit je vanaf dag één met een opzegtermijn van twee weken. Verbreek je de arbeidsovereenkomst tussen maand drie en zes dan geldt een opzegtermijn van vier weken, goed voor een verviervoudiging van de kosten bij het verbreken van de arbeidsovereenkomst. Voor elke jonge ondernemer die zijn eigen spaarcenten investeert en weinig ervaring heeft met aanwervingen verhoogt dit aanzienlijk de risico’s.

De gevolgen zijn verstrekkend. Jonge ondernemers zullen veel minder snel de beslissing nemen mensen aan te nemen. Wie de stap waagt en een slechte aanwerving doet, riskeert door de lange opzegtermijnen het gelag te betalen. En geloof me, jonge ondernemers doen regelmatig een slechte aanwerving.

Advertentie

Bovendien zullen veel sollicitanten het eenheidsstatuut ook tegenkomen als hindernis op hun pad naar een leuke job. Jongeren, of ze nu in dienstverband werken dan zelf ondernemen, willen hun kansen grijpen. Ze doen dat, ook al komen ze niet in een financieel walhalla terecht. Ervaring is het beste toekomstperspectief. Kunnen ervaren wat het is deel uit te maken van een startend bedrijf bepaalt hun werkattitude. Door nieuwe opzegtermijnen in te voeren misgunnen we de ondernemers van de toekomst de kans om later zelf te ondernemen. Zien ondernemen doet ondernemen, dat was ook bij mij het geval.

Deze maatregel geeft het jonge ondernemerschap een serieuze deuk. De gelijkberechting van bedienden en arbeiders - wat gedeeltelijk zou zijn gerealiseerd - lijkt een politiek probleem te zijn, met een politieke oplossing. Een flexibele arbeidsmarkt lijkt in België een verre toekomst. Oude problemen krijgen hier oude oplossingen.

Als zaakvoerder van twee startende bedrijven word ik vanaf 1 januari 2014 heel wat voorzichtiger met aanwerven. De proefperiode van één week was een belangrijke reden waarom ik heel wat risico’s durfde te nemen. Op die manier heb ik met mijn medeoprichters en ons team in drie jaar tijd twee gezonde bedrijven uitgebouwd met meer dan 50 mensen in dienst. Ik zou dit aantal graag nog een paar keer vermenigvuldigd zien. De nieuwe opzegtermijnen zullen echter een zware rem zijn.

Advertentie
Gesponsorde inhoud