Oneerlijke concurrentie

©rv

Graag geef ik u mijn reactie op het artikel over Airbnb (De Tijd, 23 augustus).

Ik kan alleen maar vaststellen dat wij als hoteliers alleen maar gemeentetaks en diverse belastingen betalen en onderworpen zijn aan een zeer strenge regelgeving. De oneerlijke concurrentie in onze sector blijft echter bestaan. De grote vraag blijft: wordt er wel effectief opgetreden door de overheid tegen de oneerlijke concurrentie? Ik verneem dat er twee inspecteurs zijn voor heel Vlaanderen! Op 2 oktober 2012 heb ik aan de secretaris-generaal van het departement Internationaal Vlaanderen een aangetekende brief gestuurd over de oneerlijke concurrentie in Antwerpen van niet minder dan 21 grotere accommodaties. Ik heb nooit een antwoord gekregen.

Op de meeste websites van de bewuste 21 accommodaties worden eveneens de normale diensten aangeboden zoals door een hotel, met name het onderhoud van de kamers, bewaking de klok rond, receptie of onthaal, ontbijt en een persoonlijke wasdienst. Bij nader onderzoek worden de diensten die op hun site worden aangeboden niet onderworpen aan btw en dat merkt men ook bij het bekijken van offertes aan deze accommodaties. De meeste accomodaties hebben officieel hooguit één persoon in dienst. Er heerst daar duidelijk een grote fiscale en sociale fraude, waar wij in onze sector niet tegen kunnen concurreren.

Vorige maand hebben wij een belangrijk contract verloren aan Airbnb, een Vlaams bedrijf en dan nog met belastinggeld gesubsidieerd door Vlaanderen. De mensen bij wie we dat contract verloren hadden, wisten ons te zeggen dat zij hun gasten hadden ondergebracht via de site van Airbnb! Dat bedrijf ligt op enkele meters van zeer grote Antwerpse hotels. De business wordt gewoon onder onze neus weggekaapt door oneerlijke concurrentie.

Rudi Peeters, hotelhouder Antwerpen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud