Advertentie
Advertentie

Protectionistisch geruzie biedt geen soelaas

Europa onderzoekt de Chinese invoer van zonnepanelen, maar aftands protectionistisch geruzie biedt geen soelaas.

Door Sylvain Plasschaert, professor emeritus Universiteit Antwerpen en KU Leuven.

De Europese Commissie start een onderzoek naar invoer van Chinese zonnepanelen na een klacht door een coalitie van Europese producenten. De Europese kamer van koophandel in China reageerde onmiddellijk negatief en pleitte voor dialoog in plaats van confrontatie. Bondskanselier Angela Merkel sprak zich uit in dezelfde zin. Ook een groepering van Europese bedrijven actief in deze sector, onder meer bij de installatie van zonnepanelen, reageert afwijzend, omdat lage invoerprijzen de ontwikkeling van solaire energie bevorderen en meer jobs creëren dan de klagende producenten doen.

Advertentie

Ook in de VS werden onlangs anti-dumpingheffingen ingesteld tegen invoer vanuit China. Ook hier bekampen producenten en invoerders-gebruikers van panelen en componenten elkaar. Ik ben van mening dat de EU terzake een gevaarlijk pad bewandelt, wanneer, zoals meestal het geval is, na het onderzoek zware invoerrechten zouden worden opgelegd. De invoer vanuit China heeft inderdaad een hoge vlucht genomen en in korte tijd werd China de fabrikant nummer één ter wereld. De productie is vooralsnog vooral voor uitvoer bestemd. De Chinese regering koestert de hernieuwbare energieën als een topprioriteit. Dat is begrijpelijk in een land met enorme energiebehoeften, die nog steeds vooral door vuile steenkool worden gedekt.

De regering geeft blijkbaar wel subsidies, maar dat gebeurt ook elders. Of de vele Chinese bedrijven, die onder een zware schuldenlast gebukt gaan, lagere rentevoeten betalen dan hun Amerikaanse of Europese concurrenten is te betwijfelen, gelet op de bijna zero rentevoet die de centrale banken in westerse landen hanteren. Sommige Chinese bedrijven zijn wel in staat competitieve productiekosten waar te maken, onder meer wegens lagere loonkosten en schaalvoordelen.

Overproductie

De hoofdoorzaak van de huidige crisis in de solaire sector is evenwel niet te wijten aan unfaire uitvoerprijzen vanuit China, maar aan de veralgemeende overproductie, met overaanbod als gevolg. Die is typisch voor een piepjonge en beloftevolle sector, waartoe veel nieuwe en gevestigde bedrijven zich geroepen voelen. Snelle technologische verbeteringen en de stopzetting van subsidies aan kopers-consumenten van zonnepanelen in Europa hebben een zware prijsval veroorzaakt. De ‘kindersterfte’ in deze nieuwe ontluikende markt is dan ook aanzienlijk. In China waren er 400 producenten in 2011. Sindsdien gingen er 50 van over de kop en zijn andere op non-actief gesteld. In de VS en in de EU kunnen heel wat bedrijven niet overleven. Zoals tien jaar geleden het geval was voor de ‘dotcom bubble’, is de zeepbel van de zonne-energie nu al ontploft.

Het dossier van de solaire energie nodigt uit om de traditionele benadering van handelsbetrekkingen en -conflicten, (hier tussen China en de EU) grondig te herdenken. Hightech producten, zoals zonnepanelen en -cellen, bevatten immers componenten, die voortkomen uit verschillende bedrijven en landen. Bovendien zijn heel wat bedrijven in die sector niet langer gebonden aan één land. Het Chinese Suntech bijvoorbeeld produceert ook in de VS en het Californische Supreme bouwt een fabriek in China.

Voorts leiden maatregelen tegen dumping, tenzij die onomstotelijk is bewezen, tot tegenmaatregelen. Ook China hanteert steeds meer het antidumpingwapen, nu tegen de invoer van polysilicon, een ingrediënt van zonnepanelen waarin de VS nog uitblinken. In onze snel globaliserende wereld is het ook vermetel te denken dat een land een aanzienlijke voorsprong op technologisch vlak kan blijven waarmaken. Concreet moet men vaststellen dat China snel langs de technologische ladder omhoog klimt. Hun uitvoerpakket omvat steeds meer hightech.

Een beperking van de invoer uit China brengt tot slot ‘handelsverlegging’ met zich mee. Een Taiwanese bron vermeldde gisteren al dat een terugval van de Chinese export naar de EU meer ruimte zou openen voor de bedrijven uit Taiwan…

Het aftappen van de zonne-energie, die dankzij snelle technische vooruitgang steeds dichter binnen bereik komt, zal toelaten een hernieuwbare energiebron aan te boren, die onze afhankelijkheid van de olie van de OPEC-landen vermindert en die niet pollueert. Aftands protectionistisch geruzie biedt slechts tijdelijk soelaas. Overleg tussen de EU en China en samenwerking tussen hun bedrijven is veruit te verkiezen. Te moeilijk? Blijkbaar niet, zoals blijkt uit het strategische samenwerkingsakkoord tussen Intel en Huawei dat zopas werd aangekondigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.