Advertentie

Reynders laat een opening voor een centrumrechtse regering zonder PS

©doc

Het viel in de commotie wat tussen de plooien en er zou nog heel wat moeten bewegen, maar MR-boegbeeld Didier Reynders opende gisteren in een interview een interessante deur voor een regering zonder de PS.

Door Nicolas Bouteca, politicoloog aan de Universiteit Gent

Didier Reynders liet de Vlamingen gisteren meeproeven van de campagne die in het zuiden van het land gevoerd wordt met het oog op de verkiezingen van 25 mei. De Franstalige zender RTBF werd daarbij opgevoerd als het uithangbord van de PS-staat waartegen de MR campagne voert. ‘25 ans PS, ça suffit’ voor Charles Michel en co. Voor de MR lijkt Di Rupo II geen vanzelfsprekendheid, maar hoe ernstig moeten we die boodschap nemen?

De uithaal van Didier Reynders past in de MR-strategie om zich tegenover de PS te positioneren. De partij wil de kiesstrijd in Franstalig België het liefst laten uitdraaien op een campagne waarbij de kiezers kunnen kiezen voor de MR of de PS. Al wie zich niet kan vinden in de ‘PS-staat’ moet dan maar voor de liberalen kiezen. Tot grote frustratie van het cdH en Ecolo, die tussen de plooien van het debat dreigen te vallen.

Nooit glashelder

In Vlaanderen probeert N-VA-voorzitter Bart De Wever een vergelijkbare strategie toe te passen. Al wie van de PS af wil, moet voor de N-VA stemmen, luidt het al een hele tijd. Als de N-VA niet genoeg stemmen haalt, krijgen we volgens de partij gegarandeerd Di Rupo II. Het valt wel op dat - ondanks die grote afkeer voor de PS - noch de MR, noch de N-VA al glashelder heeft gesteld dat ze na 2014 op federaal niveau nooit of te nimmer met de Franstalige socialisten in een regering zal stappen. Dat wordt dan ook geen eenvoudige zaak, al is het niet onmogelijk.

Zo lijkt Di Rupo II uitgesloten op basis van de laatste peilingen, want die brachten ons terug tot de verhoudingen van 2010. Op basis van die uitslag komt Di Rupo II er niet, aangezien CD&V al heeft verklaard dat het niet nog een keer zonder een meerderheid aan Vlaamse zijde wil regeren. De meest voor de hand liggende coalitie zonder de PS lijkt in dat geval een ‘Antwerpse’ constructie van Open VLD, CD&V en de N-VA aangevuld met het cdH en de MR. Op basis van de huidige peilingen zouden die partijen aan het aantal Kamerzetels geraken dat nodig is om een regering te vormen.

Alleen zou dat een kabinet zijn zonder een meerderheid aan Franstalige zijde. De vraag is dan ook of er een Franstalige partij is die zo’n sprong durft te wagen. De PS-voorzitter, Paul Magnette, zette de overige Franstalige partijen alvast onder druk om niet zonder zijn partij te besturen: hij verklaarde dat regeren met een minderheid aan Franstalige zijde alvast voor hem no pasaran is.

Onderbelicht

Een interessante passage uit het interview dat Didier Reynders gisteren gaf in het Radio 1-programma ‘De ochtend’ bleef in dat opzicht onderbelicht. De MR-politicus verklaarde dat hij bereid is in een federale regering te stappen als men ‘dicht in de buurt komt van een Franstalige meerderheid’. Een Franstalige meerderheid is voor hem dus niet noodzakelijk. Daarmee komt hij op communautair vlak wel softer voor de dag dan de PS, maar laat hij een opening voor een centrumrechtse regering zonder de partij van Elio Di Rupo.

De MR bewandelt daarmee hetzelfde pad als haar zusterpartij aan Vlaamse zijde. Open VLD liet afgelopen weekend nog maar eens optekenen dat federale coalities op ideologische basis moeten worden gevormd en niet op basis van taalverhoudingen.

De liberalen zien een coalitie zonder de PS dus wellicht wel zitten, maar met de huidige electorale prognoses in het achterhoofd moeten nog heel wat horden genomen worden vooraleer aan een centrum-rechtse regering kan worden gedacht.

Is cdH ook bereid om zonder meerderheid aan Franstalige zijde te springen? Bovendien ziet het ernaar uit dat de N-VA bij regeringsdeelname ook een communautaire scalp zal willen. De verkiezingsuitslag zal bepalen hoe groot die moet zijn. CD&V laat alvast een mogelijkheid open om daarover te spreken in de nieuwe Senaat, maar de MR en het cdH hebben traditioneel niet veel zin in institutionele hervormingen. Ook Open VLD verklaarde al herhaaldelijk dat hij dat onder geen beding wil in 2014.

Vooraleer er een regering zonder de PS komt, zal er dus nog heel wat moeten schuiven. Maar Reynders opende alvast een interessante deur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud