Stilstaan

©RV DOC

De ‘poll’ op de homepagina van De Tijd van dinsdag 12 augustus: ‘Er zijn steeds meer signalen dat de Duitse economie tot stilstand gekomen is. Ziet u daarin een signaal dat de Europese beurzen een moeilijk najaar te wachten staat?’

Door Patrick Decoodt

Veelzeggend, de gebruikte taal over economie en de denkwijze achter die taal. De simplificaties wijzen op onderliggende paradigma’s.

‘De Duitse economie tot stilstand gekomen is.’ Economie gaat over productie en consumptie en transacties. Als ik de zin dus goed lees, zijn in Duitsland de consumptie en de productie tot stilstand gekomen. Er zijn dus geen economische transacties meer.

Het begrip economie impliceert activiteit, processen, beweging. Economie is als een machine die draait, maar die Duitse machine ‘ligt dus stil’.

In de perceptie van de jongste decennia beweegt ‘de economie’ maar als ze groeit, als de cijfers stijgen van de transacties die in het bruto binnenlands product (bbp) van een land worden opgenomen, al is het maar met 0,25 procent. Als dat niet gebeurt, dan ‘is de economie tot stilstand gekomen’.

Het is alsof een machine maar gepercipieerd wordt als draaiend als ze altijd maar meer produceert. Zelfs wat er precies geproduceerd wordt, kwalitatief of niet, is nog van weinig of geen belang.

Is dit taalmuggenzifterij? Tja, ik denk het niet. Want het taalgebruik in het bewuste zinnetje geeft impliciet een groter belang aan die al dan niet + 0,25 procent dan aan de onderliggende 100 procent. Dit is nu juist de overheersende economische logica. Als dat Duitse bbp in het voorbije tweede kwartaal niet met 0,25 procent of 0,50 procent is toegenomen - vandaag legt de Duitse centrale bank daarover een verklaring af - dan staat die locomotief van de Duitse economie stil en dus ook alle wagons, en schrijven de economische en financiële experts en journalisten ons in een crisisgevoel.

We zouden er misschien allen bij winnen als we hier even zouden bij stilstaan!

 

Patrick Decoodt is financieel consultant

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud