Vlaanderen heeft machtsvraag beslist

©rv

Bart De Wever werd in 2010 nog afgedaan als een koddig boertje. De andere partijen zouden hem wel even een lesje leren. De N-VA is niet langer de onzekere nieuwkomer. Ze is aan zet.

Door Derk Jan Eppink, columnist en lijstduwer voor het Europees Parlement voor de Nederlandse partij VVD.

De regionale en federale verkiezingen hebben duidelijkheid geschapen. Geen halve of grijze keuzes, maar een incontournabel N-VA. De N-VA heeft de verkiezingen overtuigend gewonnen. Het is de dag van Bart De Wever.

Opiniepeilers die een verzwakking van het momentum van de N-VA meenden te zien, werden door de kiezers afgestraft. Als een pletwals rolde de gele machine over Vlaanderen. CD&V kon met hangen en wurgen volgen, Open VLD werd op het nippertje gered door het Maggie De Block-effect. De sp.a bleef overeind omdat de PVDA er niet door kwam. Het Vlaams Belang werd van de kaart geveegd. De kiezers zorgden voor een clean sweep.

Het initiatief ligt nu bij de N-VA. Ze is niet langer de wat onzekere nieuwkomer die opereert bij de gratie van CD&V, maar een zelfbewuste partij met een zelfbewuste voorzitter. In 2010 werd De Wever door andere partijen afgedaan als het koddig boertje dat ze wel even een lesje zouden leren. Dat is voorbij. Zelfs een coalitie tegen de N-VA is politieke zelfmoord, omdat die numeriek onhaalbaar is. Dan moet Groen erbij en dat kan Open VLD zich niet veroorloven, en CD&V evenmin. CD&V en Open VLD kunnen niet meer om de N-VA heen. Het beste is in Vlaanderen een regering zonder de sp.a te vormen: dus met CD&V en zonodig Open VLD als die op het federaal niveau ook nodig zou zijn.

In Wallonië heeft de kiezer een ruk naar links gemaakt, met de communistische PTB als tweede linkse partij, een teken aan de wand voor de PS. De MR kan geen alternatief maken op rechts, omdat het cdH een links-christelijke partij is. De PS zal de hete adem van de PTB in de nek voelen. Vlaanderen ging naar rechts, Wallonië naar links.

Dat maakt de vorming van een federale regering uiterst moeilijk. De N-VA staat weer tegenover de PS. CD&V, Open VLD en de sp.a zouden graag de N-VA het federale moeras insturen nog voor een Vlaamse regering is gevormd. De N-VA wil eerst Vlaams formeren. CD&V eerst federaal in de hoop dat de N-VA vastloopt.

Maar deze N-VA staat er en vertegenwoordigt een sterke grondstroom in Vlaanderen, waar andere partijen niet omheen kunnen. Bovendien zijn de regionale parlementen en de Kamer legislatuurparlementen, die nu vijf jaar zitten, met de N-VA als de grootste partij in Vlaanderen en in België.

CD&V moet ophouden de N-VA te zien als de voormalige kartelpartner met jongens en meisjes in korte broek, maar ze beschouwen als een volwaardige partij die meer in haar mars heeft dan men ooit dacht. De kiezer heeft gesproken. Volg de kiezer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud