Bescherm de ECB, en wel nú

De euro beleeft een existentiële crisis. Een wanbetaling van Griekenland kan voor elk moment zijn. De ECB moet dringend beschermd worden met waarborgen.

Door Melvyn Krauss, emeritus professor economie aan New York University en senior fellow aan Hoover Institution, een denktank van Stanford University.

De Europese Centrale Bank (ECB) loopt grote risico’s omdat ze enorme hoeveelheden Grieks schuldpapier heeft. Veel meer dan de markten denken of wat er in de zakenpers is verschenen (misschien wel 100 miljard euro). Een munt met een dodelijk gewonde centrale bank maakt weinig kans op overleven.

Athene begrijpt dat goed en speelt dat ook ten volle uit. Waarom zou Europa de Griekse politici, die klaarblijkelijk geen intentie hebben om ernstige hervormingen door te voeren, een wapen geven waarmee ze het dan om de oren kunnen slaan? De ECB moet beschermd worden, en wel nú.

Om de Griekse politici de slagtanden uit te trekken, de chantagedreiging weg te nemen en de ECB te beschermen, moeten de EU-lidstaten de activa van de ECB waarborgen, opdat een wanbetaling niet fataal zou zijn voor de centrale bank.

Ja, die waarborg betekent dat het risico voor de belastingbetaler verhoogt, en dat is meteen een reden waarom de Europese politici niet bewegen. Maar ze moeten wel beseffen dat als ze de dreiging uit de handen van de chantageplegers rukken, er minder kans is dat die dreiging ook wordt uitgevoerd. Als de Griekse politici beseffen dat hun vuile spelletje niet zal werken, gaan ze misschien uit een ander vaatje tappen en ernstige pogingen ondernemen tot hervormen.

Dat is een goede zaak voor de Europese belastingbetaler - de voorafgaandelijke waarborgen verminderen het risico op een dure wanbetaling. Voorkomen is beter dan genezen.

François Baroin, de Franse minister van Financiën, gebruikt hetzelfde argument: hoe hoger de firewall, hoe minder kans dat hij moet worden ingezet. Meer geld beloven voor het permanente reddingsfonds ESM zal net geld uitsparen. En meer geld beloven om de ECB te beschermen, zou om dezelfde reden geld uitsparen. Het heet dan ook ‘beloven om meer geld te spenderen’, dus je moet het niet echt uitgeven.

De Duitsers willen Griekenland echter uit de euro schoppen, wanbetaling of niet, en ze proberen tijd te winnen om Italië en Spanje te stutten opdat die de turbulentie van een Griekse exit kunnen doorstaan. Dat zou echter een wanbetaling van Griekenland kunnen versnellen. Het is een beetje zoals de venijnige doodsteek van een stervende bij.

De Europese politici mogen niet riskeren dat Griekenland, wanneer het voelt dat het uit de euro wordt geschopt, hetzelfde doet als die stervende bij, en in een laatste uithaal in wanbetaling gaat. Ze moeten de ECB beschermen vooraleer de centrale bank kan worden gekwetst door een Griekse ‘doodsteek’.

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt in dit spel voor. Hoe meer Europa zich beschermt, hoe minder kans dat het IMF binnenstapt met extra reddingsgeld. De Europese politici treuzelen misschien net om het IMF binnen te halen met meer geld. Maar voor de ECB is dat een gevaarlijk spel. De centrale bank zou totaal onbeschermd zijn tegen een wanbetaling als het IMF beslist niet met extra geld over de brug te komen. Het is beter beschermende maatregelen te nemen en de IMF-kaarten te laten vallen waar ze zullen vallen.

Wellicht de meest directe dreiging van een Griekse wanbetaling komt van het dispuut over de verliezen die privébeleggers op Griekse obligaties moeten slikken om het reddingsgeld voor Griekenland vrij te maken. Zonder akkoord volgt wellicht een wanbetaling.

Een akkoord alleen zou wel eens niet kunnen volstaan om een wanbetaling te voorkomen. De ‘haircut’ zal zo groot zijn dat de ratingbureaus die niet ‘vrijwillig’ zullen kunnen noemen, en dus in de loop van het proces een of andere vorm van wanbetaling zullen uitroepen. Niemand weet wat er gaat gebeuren. De ECB beschermen is de allerhoogste prioriteit in dit klimaat van onzekerheid.

Tot dusver hebben de Europese politici zowat alles verprutst waar ze zich aan gewaagd hebben, en daarom dendert deze crisis maar verder. Misschien is het deze keer wel hun laatste kans. Als ze ook de bescherming van hun centrale bank verkeerd aanpakken, is het misschien te laat voor de euro en de ECB.

De ECB moet aanspraak kunnen maken op belastinggeld als de euro wil overleven. Nu is het tijd om de ECB te waarborgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud