Kies voor de welvaart van morgen

Managing partner Growth Inc.

‘Nobody ever got fired for choosing IBM.’ Hoewel vooral bekend onder IT’ers, voelt iedereen intuïtief aan waar deze uitdrukking op slaat. Investeringen in nieuwe projecten in ondernemingen zijn altijd onzeker. Er zijn veel onbekende variabelen en het risico op falen is vaak groot. Wie in die omstandigheden een leverancier van software moet kiezen, loopt liever geen risico. Kiezen voor de grote leverancier met de bekende naam is misschien niet altijd de beste keuze, het is wel altijd de veiligste. Als het dan toch verkeerd afloopt, neemt niemand je kwalijk dat je voor de grote naam hebt gekozen. Wie voor een minder bekende naam of een beginnend bedrijf koos, kan in het geval van mislukking op veel minder begrip rekenen.

Peter de Keyzer is chief economist BNP Paribas Fortis

©Frank Toussaint

Het was de bovenstaande uitdrukking die me te binnen schoot toen afgelopen week elke politicus op de foto wilde staan met Elon Musk, de posterboy van de innovatie en Silicon Valley. In dezelfde week bleek dat Audi in Vorst op 100 miljoen euro kon rekenen om hier te produceren. Ook voor de buitenlandse aandeelhouders van AB InBev zou een gunstregeling worden bedacht om het hoofdkwartier van de brouwer in Leuven te houden. Tegelijkertijd lazen we deze week dat de Belgische start-up Sign2Pay verkast van Antwerpen naar Amsterdam ‘om dichter bij het vuur te zitten...’. De welvaart van gisteren krijgt cadeautjes, de welvaart van morgen verhuist.

Alle politici hebben de mond vol van innovatie en nieuwe groeimodellen. In de praktijk kiezen ze echter nog al te vaak voor de veilige bekende naam en schuwen ze de risicovolle jonge starters. Of dacht u werkelijk dat Elon Musk vijf jaar geleden met dezelfde egards zou zijn ontvangen? Een groeimodel zoals Silicon Valley reproduceer je niet zomaar - laat staan door geld te geven aan gevestigde bedrijven. Het is een ecosysteem waar wetenschappelijk onderzoek, ondernemerschap, financiering, durf, creativiteit en het nemen van risico’s mekaar onderling versterken.

Grote gevestigde bedrijven stellen veel mensen tewerk, maar de welvaartsgroei van morgen zal niet van hen komen. Toch menen sommigen dat een voorkeursbehandeling voor grote bedrijven een garantie is op meer welvaart. Quod non. We hebben tonnen geld gepompt in staal, in scheepswerven en recentelijk nog in Opel Antwerpen of Ford Genk. We moeten ervoor zorgen dat de Tesla’s, Skypes, Spotify’s en Airbnb’s van morgen hier ontstaan en doorgroeien. Hoe garanderen we dat de volgende Elon Musk hier wordt opgeleid, hier start, hier blijft en hier zijn wereldbedrijf uitbouwt?

Eerst en vooral: zet als overheid nog meer in op de enige duurzame bronnen van groei en vooruitgang: onderwijs, innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Kijk naar het verschil tussen ASML en Ford Genk. De producent van microchipbakkerijen uit Eindhoven investeert jaarlijks honderden miljoenen in onderzoek en ontwikkeling, is daardoor absolute wereldtop en heeft de hele regio mee op de kaart gezet als een van de meest dynamische van Europa. Amper 60 kilometer zuidelijker produceerden duizenden werknemers honderdduizenden auto’s en werd quasi nul euro besteed aan innovatie. ASML staat nog altijd aan de wereldtop, Ford Genk staat er niet meer.

Ten tweede: bouw alle groeibeperkende regelgeving af. In een laboratorium waar alle producten achter slot en grendel staan, is het onmogelijk nieuwe producten te ontwikkelen. Soepeler regels over nachtarbeid creëren in Nederland duizenden jobs voor laaggeschoolden in de e-commerce en maken het land een proeftuin voor nieuwe onlineconcepten en -toepassingen.

Ten slotte: moedig mislukkingen aan. Veel start-ups zullen onvermijdelijk falen. Hoe meer, hoe liever. Beschouw meer concurrentie, falingen en mislukkingen niet als een hindernis maar als krachtvoer voor een innovatief bedrijfsklimaat. Dat staat haaks op het kiezen voor grote succesvolle bedrijven.

Steun voor grote bedrijven is geen garantie voor toekomstige groei. Een flexibeler bedrijfsklimaat voor innoverende jonge bedrijven is dat wel. Rol de loper uit voor de welvaart van morgen, niet voor die van gisteren.

Steun voor grote bedrijven is geen garantie voor toekomstige groei. Een flexibeler bedrijfsklimaat voor innoverende jonge bedrijven is dat wel. Rol de loper uit voor de welvaart van morgen, niet voor die van gisteren.

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.