Innovatie-ondernemer en partner nexxworks

We naderen het 'Awakenings'-moment van de centrale banken. Digitale munten kunnen het betalingsverkeer naar de 21ste eeuw katapulteren.

Het moet een van mijn favoriete films zijn: Robert De Niro en Robin Williams zaliger in 'Awakenings' (1990), het aangrijpende, waargebeurde verhaal van een groep catatonische patiënten die op bijna miraculeuze wijze na jaren opnieuw wakker worden. En dat allemaal dankzij het gloednieuwe wondermiddel L-Dopa.

In de wereld van financiën zullen we ongetwijfeld ook een 'Awakenings'-moment meemaken. De patiënten zijn de centrale banken, en het wondermedicijn de gloednieuwe digitale munten.

Ik erger mij de laatste maanden blauw aan de systematisch negatieve berichtgeving over cryptomunten. De bitcoin wordt steevast als een zeepbel weggelachen, en alle cryptomunten worden op hetzelfde hoopje gegooid. Dat er veel rommel tussenzit, daar ben ik het mee eens. Dat absurditeiten als de dogecoin puur speculatief en dus gevaarlijk zijn: zonder twijfel. Maar wat met een concept als ethereum mogelijk is om de financiële wereld totaal te herdenken, is gewoon fenomenaal.

De aardverschuiving door digitale munten is te belangrijk om onze troeven als brandpunt van financiële innovatie niet uit te spelen.

Ondertussen zien we dat de technologiegiganten stelselmatig de poten onder de stoel van de traditionele financiële wereld beginnen af te zagen. PayPal heeft meer gebruikers dan er Amerikaanse staatsburgers zijn. Apple Pay kreeg er in 2020 meer dan 65 miljoen gebruikers bij. En het Chinese Ant Financial heeft zijn beursgang moeten afbreken omdat de Chinese overheid zijn invloed en impact beu begon te worden. Facebook werd wereldwijd afgekraakt toen het zijn eigen cryptomunt libra op de markt wilde brengen. Maar het project, omgedoopt tot diem, is niet dood en begraven. Integendeel.

Overal zien overheden de bui hangen. Ze zijn bang dat binnenkort een tsunami van ongecontroleerde financiële producten en diensten de globale markt overstroomt, waarbij het als land of regio niet meer mogelijk is monetair de touwtjes in handen te houden, en burgers te beschermen. De beste verdediging lijkt nu de radicale aanval: als land je eigen digitale munten uitgeven.

Toverwoord

CBDC is het toverwoord: Central Bank Digital Currencies. De centrale bank van een land geeft zelf een digitale munt uit die gebruikers de kans geeft om via haar financiële transacties direct digitaal te verwerken. Het lijkt wel een regelrechte wapenwedloop te worden. China beet de spits af en heeft al meer dan een half miljoen inwoners betrokken bij het pilootproject van de e-yuan. De Verenigde Staten wil absoluut niet achterblijven met het introduceren van een digital dollar. Dichter bij huis wil het Verenigd Koninkrijk nogmaals tonen dat het slim was Europa te verlaten, door zo snel mogelijk de Bank of England een digitale munt te laten uitrollen.

Digitale munten kunnen financiële transacties bijzonder snel, efficiënt en goedkoop maken.

Als je de meeste mensen vraagt wat een centrale bank eigenlijk doet, dan blijven die het antwoord schuldig. De centrale bank werkt rustig en discreet achter de schermen, stuurt het monetaire beleid en controleert de werking van de commerciële banksector. Tot nu dus.

We naderen het 'Awakenings'-moment van de centrale banken. Digitale munten kunnen financiële transacties bijzonder snel, efficiënt en goedkoop maken. Het kan het betalingsverkeer naar de 21ste eeuw katapulteren, en het bovendien veel veiliger maken voor de consument. Maar het kan ook de geopolitieke financiële kaarten grondig dooreenschudden, en zelfs de rol van de 'traditionele' banken herverkavelen.

De patiënten uit 'Awakenings' waren eerst door het dolle heen omdat ze door L-Dopa uit hun catatonie waren ontwaakt. Maar snel werd duidelijk dat ze niet in staat waren te overleven in een wereld die ze niet kenden en begrepen. Ook hier schuilt dat gevaar.

Europa mag geen kansen laten liggen. Ons land in het bijzonder is altijd een brandpunt geweest van financiële innovatie. Kijk naar spelers als Euroclear en SWIFT op ons grondgebied. De aardverschuiving door digitale munten is te belangrijk om onze troeven niet uit te spelen.

Peter Hinssen

Innovatieondernemer en partner nexxworks

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud