Bert Kruismans | Chaostheorie voor gevorderden

U hebt geen tijd voor al die revelerende interviews met toppolitici waarmee de media ons om de oren slaan. Daarom vat Bert Kruismans die hier even kort samen voor u.

Deze krant kent zijn pappenheimers. U leest De Tijd. U bent dus druk bezig met uw carrière, een nieuwe uitdaging op LinkedIn, uw memoires, uw financieel beheer of een indrukwekkende collectie oldtimers. U hebt geen tijd voor al die revelerende interviews met toppolitici waarmee de media ons de voorbije weken om de oren slaan. Daarom vatten wij het hier voor u even kort samen. Zonder dank.

Paul Magnette, voorzitter van de PS, liet woensdag aan de collega’s van Le Soir weten dat zijn partij zeker niet aan het smoezen is met de N-VA. Laat dat duidelijk zijn. En na de verkiezingen is het simpel. Het wordt ofwel een progressieve regering met de PS ofwel iets lelijks met de NV-A en de MR. Want die twee spannen nu toch al samen. Zeg dat Magnette het heeft gezegd.

Advertentie

Volgens Bart De Wever van de N-VA kan er niets meer in dit land zonder de PS en vooral niet zonder de N-VA. Daarom wil hij zo snel mogelijk met die grote vijand uit Wallonië een regering vormen. En hij is zeker niets aan het bedisselen met de MR. Want die Bouchez spreekt niet eens Nederlands. Laat staan dat hij essentiële woorden als staatshervorming of confederalisme deftig kan uitspreken.

Georges-Louis Bouchez van de MR wil zo snel mogelijk iets bedisselen met De Wever. Volgens hem moet het wel de N-VA met de MR worden. Dat is gewoon een kwestie van gezond verstand. En De Wever moet stoppen met het lonken naar de PS, een partij waarmee de MR nu hier en daar per abuis in een coalitie zit. Maar die coalities zijn eigenlijk allemaal de schuld van de groenen, waarmee de MR ook al hier en daar per abuis in een coalitie zit. En trouwens, Bouchez kan termen als staatshervorming en confederalisme wel uitspreken, maar hij doet dat niet want dat zijn lelijke en vooral nutteloze woorden.

Wat Sammy Mahdi, de voorzitter van CD&V, precies vindt, weet niemand. Die moest zich nog demaquilleren na zijn eclatante overwinning in de Vlaamse dragqueencup.

Zijn voorganger, Louis Michel, vindt dan weer dat de MR onmogelijk met de N-VA in zee kan gaan als die partij per abuis ergens in een lokale coalitie met het Vlaams Belang terechtkomt. Ondertussen roept Theo Francken van diezelfde N-VA de nationalistische broeders van het Vlaams Belang op om zeker niet deel te nemen aan de federale verkiezingen, want dat heeft geen enkele zin. Hij sluit wel niet uit dat zijn partij per abuis met dat Vlaams Belang in een lokale of regionale coalitie terechtkomt.

Wat Sammy Mahdi, de voorzitter van CD&V, precies vindt, weet niemand. Die moest zich nog demaquilleren na zijn eclatante overwinning in de Vlaamse dragqueencup. Uw dienaar is van Aalst en begrijpt dat. In het Londen aan de Dender moet je de dag na carnaval ook geen Voil Jeanet wakker bellen om te polsen naar zijn/haar strategie voor de verkiezingen.

Geaccrediteerde Wetstraatwatchers hadden wel opgemerkt dat Sammy voor zijn emancipatorische act in een oranje outfit zat waarmee zelfs de grootste supporter van het Nederlandse elftal nog niet dood gezien wil worden. Maar waarom stond hij dan te blinken met een blauwgekleurde tong? Aha! Welke verborgen, subtiele boodschap zit daar achter? Wil Mahdi na de verkiezingen met de blauwen een tong draaien, of steekt hij nu al zijn tong uit en kiest hij straks voor een oppositiekuur? Tijd brengt raad.

Ondertussen trekken de heren Tom Van Grieken van het Vlaams Belang en Raoul Hedebouw van de PVDA een nieuw pak chips open, leggen ze hun voeten op het bankje en genieten ze van het spektakel.

Mobutu Sese Seko, president voor het leven in zeg maar Congo, toeterde sinds 1965 dertig jaar lang: 'Het is ik of de chaos.' De zelfbenoemde maarschalk mag dan een voorbeeld zijn voor heel wat Belgische politici, laten we niet vergeten: soms is het geen of-of- maar simpelweg een en-enverhaal.

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.