Bitcoin heeft niks te maken met tulpenbollen

Als de bitcoin straks crasht, zou het heel dom zijn om te denken dat daarmee de kous af is, zegt Peter Hinssen. De cryptomunt bewijst vooral dat de achterliggende blockchaintechnologie werkt.

Ik heb de voorbije weken meermaals op mijn tong moeten bijten, telkens het over de ‘tulpenbollenmanie’ ging bij het beschrijven van het bitcoinfenomeen. Vooral dan wanneer ‘experts’ zich uitspreken over de ‘curve’ van de bitcoinprijs in de voorbije maanden, en hoe die echt wel ‘sprekend’ lijkt op de typische grafiek van de absurde tulpenbollenprijzen in 1637.

Spectaculaire ‘gektes’ zijn van alle tijden. De ‘madness of crowds’ is een welbekend fenomeen. Mensen gaan op in een hype en collectieve hysterie drijft de prijs op van wat op dat moment ‘hot’ is. Ik herinner me de ‘dotcomgekte’ als was het gisteren. Een prachtig voorbeeld was de prijs van de aandelen van Sun Microsystems op de beurs.

Sun was zowat de meest visibele exponent van de internetbubbel van 1999. Ooit gestart als een leverancier van werkstations, ontwikkelde het zich tot de supersterprovider van servers voor internetbedrijven. Het werd ‘hotter’ dan de ontwikkelaars van Java, dat dé programmeertaal van het dotcomtijdperk werd.

Als je zo slim was geweest aandelen van Sun te kopen in mei 1994, dan waren je aandelen 100 keer meer waard op hun toppunt, in augustus 2000. En als je zo dom was ze bij te houden, dan vielen ze daarna met 98 procent terug van de hemel naar de afgrond. ‘Kijk’, zeggen de ‘experts’, ‘what goes up, must come down’. Amai.

Geen tulpen

Het probleem is dat de bitcoin in de verste verte niets te maken heeft met tulpenbollen of met de dotcomgekte. Tulpen kan je kweken zoveel je wil en aandelen creëer je gewoon bij met een kapitaalverhoging. De bitcoin is echter een heel ander verhaal. Het is het eerste schaarse digitale object dat we ooit hebben gecreëerd, want er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan.

In al de nonsens die over de bitcoin wordt geschreven wordt meestal vlot voorbijgegaan aan het meest fantastische van wat we nu meemaken: dat de onderliggende technologie van bitcoin - de blockchain - schitterend blijkt te werken.
Peter Hinssen

In die zin is de bitcoin veel meer vergelijkbaar met de fascinatie voor goud. Goud is ook totaal nutteloos, je kan het niet eten en het houdt je niet warm. Maar er is slechts een beperkte hoeveelheid van het goedje op onze planeet en dus vinden we het waardevol. Sinds de verhalen over Mozes en de aanbidding van het gouden kalf zijn we nu ook al duizenden jaren aan die massahysterie gewend geraakt, en afficheert deze krant nog elke dag vrolijk de goudprijs.

In al de nonsens die over de bitcoin wordt geschreven wordt meestal vlot voorbijgegaan aan het meest fantastische van wat we nu meemaken: dat de onderliggende technologie van bitcoin - de blockchain - schitterend blijkt te werken.

Bewijs dat blockchain werkt

Ik was vorige week keynotespreker op een groot congres in Amsterdam, waar een paar honderd topbankiers technologie in de financiële sector bespraken. Er lag maar één afkorting op ieders lippen: DLT of ‘Distributed Ledger Technology’, de blockchaintechnologie die ultraveilige transacties mogelijk maakt. Er wordt geen centrale database meer gebruikt, maar ‘gedistribueerde’ databases die met elkaar communiceren om de veiligheid te garanderen.

Deze technologie is kraaknieuw, uitgevonden in 2008, en ze bewijst zich vandaag door de blitse handel in bitcoin mogelijk te maken. Dat is echter maar het tipje van de ijsberg. Binnenkort kunnen we op deze blockchaintechnologie ook allerlei andere zaken plaatsen, zoals identiteit (geen domme kaarten of paspoorten meer), rechten (van muziek bijvoorbeeld) of zelfs contracten. Onlangs kondigde de Federatie van het Belgisch Notariaat aan dat ze gaat experimenteren met het gebruik van ‘smart contracts’ op blockchaintechnologie om de communicatie met de overheid te verbeteren en te vereenvoudigen. Goed bezig. I can’t wait.

Risico is er wel

De bitcoingekte en dan vooral de totale absurditeit van het handelen in allerlei nieuwe cryptomunten hebben hallucinante proporties aangenomen. Ik zou er van wegblijven als ik u was. Maar gooi het kind niet weg met het badwater.
Peter Hinssen

Het is het verhaal van het kind en het badwater. De bitcoingekte en dan vooral de totale absurditeit van het handelen in allerlei nieuwe cryptomunten hebben hallucinante proporties aangenomen. Merel van Vroonhoven, het hoofd van de Nederlandse marktregulator Autoriteit Financiële Markten, waarschuwt voor de hoge risico’s en de kans op fraude bij de zogenaamde ICO’s (Initial Coin Offerings) waarbij ‘nieuwe’ cryptomunten verhandeld worden. Gelijk heeft ze. Ik zou er van wegblijven als ik u was.

Maar gooi het kind niet weg met het badwater. De technologie achter de bitcoin bepaalt wellicht de volgende jaren de richting van de toekomst. Wat er in 1995 gebeurd is met de opkomst van het world wide web heeft de wereld van consumenten en content radicaal veranderd. Blockchain zal volgens mij een even radicale impact hebben op de wereld van transacties en business-to-business.

Als de bitcoin straks crasht zou het dus heel dom zijn om te denken dat daarmee de kous af is. Het is niet omdat de dotcomgekte tot een dotcomcrash geleid heeft, dat ‘het internet’ daarmee afgeschreven werd. Integendeel. Pas nu, 25 jaar later, zien we dat bedrijven als amazon.com en Google volop tot groei komen en de wereld radicaal herverkavelen.

Ik geef u één tip: HODL - voor de leken, dat betekent iets als ‘hold on to your cryptocurrency coins’ - en lees in de kerstvakantie vooral wat bij over blockchain. Het zal u de volgende jaren goed van pas komen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud