De Twaalf Werken van Joe Biden

managing director van A Seat At The Table

De prioriteitenlijst van de Amerikaanse president oogt als de Twaalf Werken van Hercules. Joe Biden wacht de aartsmoeilijke taak zijn collega-wereldleiders op één lijn te krijgen.

Het opvoeren van de strijd tegen de klimaatopwarming, het bedwingen van de covidpandemie, de opkomst van China stuiten, gecoördineerde sancties tegen Rusland, een reset van de trans-Atlantische betrekkingen, giga-investeringen in cyberveiligheid, innovatie en infrastructuurwerken. Het zijn maar enkele van de prioriteiten waarvoor de Amerikaanse president Joe Biden bondgenoten zocht. tijdens zijn blitzbezoek aan het Verenigd Koninkrijk en ons land.

Alleen in Europa leeft nog de illusie dat de ongenaakbare opkomst van de Chinese volksrepubliek geen existentiële bedreiging vormt voor democratieën wereldwijd.

Een indrukwekkende waslijst aan prioriteiten die even onoverkomelijk lijken als de Twaalf Werken van Hercules. De Amerikaanse president had een aartsmoeilijke opdracht zijn collega-wereldleiders op één lijn te krijgen op het vlak van klimaat, defensie en economisch beleid tijdens de G7 in het Britse Cornwall en de NAVO-top in Brussel. Voorts wil Biden ook een Amerikaans-Europees mega-infrastructuurproject ontwikkelen om te concurreren met OBOR, de Chinese Zijderoute.

Het mag niet met zoveel woorden worden gezegd, maar Biden kwam ook de brokken lijmen die zijn voorganger Donald Trump heeft gemaakt. Die stelde geregeld het nut van de NAVO in vraag en maakte er een gewoonte van alle lidstaten van de alliantie te schofferen. Hellhole Brussels toonde zich van zijn kant dan weer heel enthousiast over de komst van Biden en de herwaardering van de trans-Atlantische alliantie, door trekpleisters en monumenten in het NAVO-blauw te hijsen.

De Amerikaanse president maakte er de afgelopen dagen een punt van bij alle publieke optredens het belang van democratische principes, gedeelde waarden en de historische band tussen de Verenigde Staten en Europa te benadrukken. ‘De toekomst van de wereld hangt af van het herstellen van de allianties met Europese landen die zijn gevormd in het vuur van oorlog en gebouwd door opeenvolgende generaties Amerikanen.’ En ‘We moeten degenen die denken dat het tijdperk van democratie voorbijgestreefd is, bekampen’.

Koude oorlog

Met die lofrede op de Europese bondgenoten probeerde Biden de traditionele partners van de VS achter zich te krijgen om een front te vormen tegen de opkomst van totalitaire staten die de huidige wereldorde bedreigen. Wie tussen de lijnen leest, ziet dat de VS het Westen proberen voor te bereiden op een lang uitgesponnen koude oorlog met China. Alleen in Europa leeft nog de illusie dat de ongenaakbare opkomst van de Chinese volksrepubliek geen existentiële bedreiging vormt voor democratieën wereldwijd.

Wie tussen de lijnen leest, ziet dat de Verenigde Staten het Westen probeert voor te bereiden op een lang uitgesponnen koude oorlog met China.

Of de Amerikaanse president erin slaagt zijn Europese bondgenoten aan hetzelfde zeel te doen trekken, blijft nog maar de vraag. De afhandeling van de brexit blijft spanningen veroorzaken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Daarnaast blijven de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron China het hof maken. De Europese Commissie blijkt op haar beurt een stuurloos schip onder Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en de onzichtbare hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Josep Borrell. Met het afzwaaien van de Duitse bondskanselier Angela Merkel later dit jaar neemt Europa afscheid van de laatste Europese leider die eenheid en daadkracht kan brengen.

Terwijl de mondiale uitdagingen zich opstapelen, ontbeert Europa elke vorm van visie en leiderschap om de problemen van morgen te tackelen. De belangrijkste Europese tenoren opteren nog altijd voor een verzoenende en onderdanige houding tegenover een opkomende grootmacht die erop gebrand is haar totalitaire samenlevingsmodel door te drukken op het internationale toneel. De acute ontkenning van die realiteit gaat ten koste van onze toekomstige veiligheid en welvaart. Hopelijk kan Biden zijn Europese ambtgenoten overtuigen mee hun schouders te zetten onder zijn Twaalf Werken. De klok tikt onverbiddelijk voort.

Youssef Kobo

Managing director van A Seat At The Table

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud