De vakantie is voorbij

©BELGA

Was me dat even schrikken. Uitgerekend op een van de weinige zonnige zomerdagen pakte Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, uit met onheilsberichten. We stevenen af op een krimp van de economie. Nogal een verschil met de blijde boodschappen waarmee de vakantie begon.

Door Jos Bouveroux, gewezen Wetstraatjournalist en ex-hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst

De federale regering had net een begrotingscontrole doorgevoerd. Een fluitje van een cent dankzij relatief gunstige prognoses en wat meevallers. Gebaseerd op cijfers van diezelfde Nationale Bank en het Planbureau. België leek net als Duitsland bij de kop van het peloton te horen.

Dat verbaasde me toen al wat. Van nature uit ben ik achterdochtig wanneer een regering zichzelf op de borst klopt. De realiteit is vaak dat bewindvoerders het slechte nieuws voor zich uitschuiven en zich, zeker in een verkiezingsjaar, vastklampen aan elke gunstige strohalm. Maar in een interview met De Tijd heeft Luc Coene de puntjes op de i gezet: om de hoek dreigt een recessie en de regering moet bijkomende maatregelen nemen. Dan zwijgen we nog over de molensteen Dexia...

De euforie heeft dus niet lang geduurd. De realiteit blijkt sterker dan de fictie. Ondanks alle mooie woorden zijn we niet goed bezig. Premier Elio Di Rupo en zijn collega’s moeten maar snel hun vakantie stopzetten om maatregelen te nemen. Maar ik maak me geen begoocheling. Vanaf nu zijn alle ogen gericht op 14 oktober, de gemeenteraadsverkiezingen. De eerste folders vallen in de bus, de eerste kandidaat komt aanbellen om zich aan te prijzen. De sfeer in de Wetstraat is er niet naar om onpopulaire maatregelen te nemen.

Hoewel de economische situatie dringend maatregelen vereist, vrees ik dat we daarvoor geduld moeten hebben tot de stembusslag verteerd is. Dat is geen goede zaak, maar het zal niet anders zijn. Politici zijn verblind door verkiezingen en zetten er alles voor opzij. Ook een economische noodsituatie. En toch kunnen we niet anders dan nieuwe besparingen doorvoeren en de concurrentiekracht van onze bedrijven verbeteren. En dan duikt het spook van de automatische indexering weer op. Als de politici niet aan het systeem willen raken, moeten ze creatief genoeg zijn om de perverse gevolgen ervan te matigen of in de tijd te spreiden. Veel andere middelen om onze bedrijven weer slagkracht te geven zijn er niet.

Nu we het toch over verkiezingen hebben: de grote big bang van 2014 komt akelig dichtbij. Als de meerderheid met een goede balans wil uitpakken om de aanstormende N-VA te counteren, moet de recessie bedwongen zijn en moet de burger heel concreet aanvoelen dat zijn inspanningen ook resultaat hebben opgeleverd. De tijd begint dus te dringen om de economie een handje te helpen. Voor het federale niveau, ja zelfs voor het voortbestaan van het federale België, is de slag van 2014 veel belangrijker dan de lokale verkiezingen. Daarom: de vakantie is voorbij. Het wordt hoog tijd om in te grijpen als we in 2014 uit de recessie willen kruipen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud