Advertentie

De YouTube-kannibaal

Hans Bourlon

‘Hoor je mij, mama? Ik ga een terrorist doodschieten.’ We horen een vrouwenstem aan de andere kant van de lijn. ‘Ik kan je horen, Ali.’ Dan… Bang!

Door Hans Bourlon, CEO van Studio 100

Dit YouTube-filmpje is gepost op 6 mei. Syrische soldaten plaatsen er wel meer van, met de bedoeling rebellen af te schrikken. Zo kon je onlangs zien hoe een knokploeg van het regime twee burgers doodranselt. Of hoe oren en vingers van rebellen worden afgesneden.

Op 12 mei werden alle grenzen van de gruwel overschreden. Een filmpje toonde hoe Khalid al-Hamad, een Syrische rebel, het hart uit het lichaam van een dode soldaat sneed. Hij bracht het naar zijn mond, roept ‘Allahu akbar’ en begon te eten.

Time Magazine wilde weten waarom de ‘harteneter’ alle morele grenzen overschreed en aan kannibalisme deed. Ze interviewden hem. De man beweerde dat het fantastisch gesmaakt had. Men vroeg ook aan een chirurg om de beelden te bekijken. Die stelde vast dat niet het hart, maar een stuk long uit de borstkas was gesneden. En een omstaander getuigde dat Khalid al-Hamad het vlees niet had opgegeten, maar het buiten beeld had uitgespuwd.

Het YouTube-filmpje is dus gewoon gruwelijke propaganda, een toonbeeld van wraak in de overtreffende trap. Het zal voor de tegenstanders moeilijk zijn nog iets gruwelijkers te bedenken. Time Magazine besluit dat de oorlog in Syrië de eerste ‘YouTube-oorlog’ is. Met gsm’s gemaakte filmpjes dienen als brandstof om de oorlog te doen escaleren.

De inzet van sociale media bij een revolutie is niet nieuw. Tijdens de Arabische Lente in 2011 werd vooral Facebook gebruikt om op te roepen tot demonstraties. Maar dat was klein bier in vergelijking met het YouTube-misbruik vandaag in Syrië.

Ook Michael Adebolajo, de brutale hakmesmoordenaar in Londen op 22 mei, kent de knepen van het vak. Hij vroeg omstaanders op straat om hem te filmen. Hij gebruikte hen als reporters voor zijn opruiende propaganda. ‘Oog om oog, tand om tand’, begon zijn speech.

Wat u ook op YouTube plaatst, niemand zal u stoppen. Elke smartphonebezitter is reporter en om het even wie kan om het even welk filmpje uploaden. YouTube is als een supersnel uitdijende jungle zonder regels.

Er is één uitzondering: wie geschaad wordt in zijn economische belangen krijgt op verzoek bescherming. Stel, u plaatst de nieuwste Plopfilm op YouTube. Wel, die zal snel worden verwijderd. Er is een detectiesysteem gebaseerd op beeldherkenning. Het beschermt Studio 100 tegen inbreuken op auteursrechten. Daar kan je afspraken over maken. Kabouter Plop en co zullen op YouTube niet misbruikt worden.

Maar YouTube wordt wel misbruikt voor oorlogspropaganda. Of dichter bij huis, voor kleine oorlogen. Stel, uw zoon of dochter wordt gepest en iemand plaatst een pestfilmpje op YouTube. Dat kan uw kind diep raken en schaden. Dan hebt u een hulplijn. Onderaan het filmpje kan u een vlagje aanvinken en stilletjes hopen dat het filmpje verwijderd wordt.

Ik wens er u veel geluk mee en ik hoop samen met u dat de echte regels om sociale media in goede banen te leiden, snel worden uitgevonden. Het is nodig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.