Doe mij maar decentraal

©Shutterstock

De opkomst van artificiële intelligentie dwingt ons arbeid te herdenken. De blockchaintechnologie kan daarbij helpen.

De opkomst van artificiële intelligentie dwingt ons om arbeid te herdenken. Als mensen hun job verliezen aan AI, verliezen ze niet alleen een inkomen. Arbeid staat voor meer dan alleen geld: het geeft sociale omkadering, plezier en zelfontwikkeling. We ontlenen een groot deel van onze identiteit aan onze job. Bedenk maar wat de eerste vraag is die iemand u stelt op een receptie of familiefeest. ‘En wat doet u?’ U antwoordt niet met uw hobby’s, maar u geeft uw functie.

Maar er zijn ook situaties of plaatsen waar een identiteit hebben niet vanzelfsprekend is. Mensen op de vlucht of staatlozen hebben soms geen identiteit. Dat is bijna even moeilijk op te lossen als te begrijpen en jammer genoeg afhankelijk van grensoverschrijdende politieke moed.

Wat heeft een techondernemer daar over te vinden, vraagt u zich af. Wel, ik besef dat je met een slimme app of een platform mensen geen identiteit kan geven, maar bedacht ook dat de ontwikkeling van AI-modellen nood heeft aan een nieuw soort arbeid. Als je arbeid wegneemt, verliezen mensen een stukje van hun identiteit. Maar wat als je arbeid mogelijk maakt voor iemand zonder identiteit?

Voor wie vandaag wil ondernemen of werken, zijn de drempels hoog. Probeer maar eens een BTW-nummer aan te vragen zonder rijksregisternummer of een arbeidscontract zonder adres.

Het nieuwe soort arbeid hoeft geen last te hebben van die papiermolen. Die arbeid, het trainen van AI-modellen, kan gedaan worden door eender wie met een wifiverbinding en een basic toestel overal wereld. Best democratisch, maar wel noodzakelijk voor de toekomst van AI, en bij uitbreiding van de mensheid.

Onomkeerbaar vertrouwen

Dat valt perfect te organiseren. Vandaag is arbeid een kwestie van gatekeepers, instituten, organisaties en tussenpersonen die handelen in vertrouwen. Een contract met een door de staat erkend persoon moet garanderen dat die persoon effectief werkt. Omgekeerd regelt zo’n contract de vergoeding.

U kent mij misschien als de AI-man, maar ik kijk graag verder dan mijn eigen speeltuin. Er is ook blockchain, en daar gaat mijn brein van knetteren. Niet van de risicobeleggingen op virtuele munten, maar van de kern ervan: het faciliteren van vertrouwen in transacties tussen mensen, maar ook organisaties of zelfs objecten. Au revoir papiermolen!

De slimme contracten die je op blockchain kan zetten, kunnen al die tussenpersonen en papieren contracten vervangen. De regels in die slimme contracten zijn onveranderlijk. Er is een stuwende democratische beweging die uitgaat van de blockchaintechnologie, want je kan er mensen mee tewerkstellen en vergoeden, zelfs als ze officieel geen identiteit, staat of thuis hebben. Dankzij blockchain kan iedereen in alle veiligheid zijn eigen AI-modellen trainen. Behalve AI heeft blockchain enorm veel andere toepassingen waar we in de nabije toekomst mee in contact zullen komen.

Decentrale drempelloosheid

Het slimme blockchaincontract kan ook regels bevatten over de besluitvorming van de werkgever. Blockchain maakt het mogelijk om mensen op basis van wat ze doen, zonder drempel of vooroordeel, toegang te verlenen tot een volledig nieuwe vorm van arbeid. Decentraal, democratisch, laagdrempelig en broodnodig voor de vooruitgang in het veld van AI. Lost dat het clusterprobleem op? Nee. Geeft het mensen een identiteit? Nee. Maar het is mogelijk wel een vruchtbare verbinding tussen vraag en aanbod, zonder kapitaal slurpende of bureaucratische tussenstappen over grenzen heen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud