Advertentie

Eurorealisme

©Dries Luyten

De Europese verkiezingscampagne heeft deze week een valse start gemaakt. Op de uitglijder van de VVD Europa-woordvoerder, Mark Verheijen, dat Eurofederalisten als Guy Verhofstadt en Martin Schulz gevaarlijker zijn voor het draagvlak voor Europa dan Eurosceptici als Marine le Pen reageerde voormalig Eurocommissaris Mededinging, Frits Bolkesteijn, dat daar veel waars in zit om de simpele reden dat de kiezer geen federaal Europa wil: 'En dan moet je ophouden'.

Column door Neelie Kroes

Wat een onzin! Ik ken Guy Verhofstadt en Martin Schulz als inhoudelijk gedreven en constructief-kritische politici die een zeer goed oog hebben voor de Europese kiezers en daarvoor al jaren veel waardering krijgen. De vergelijking tussen Verhofstadt en Le Pen 'wie gevaarlijker is' is dus leuk voor krantenkoppen, maar snijdt geen hout. Het laat ook de kans liggen voor ervaren politici en media om te concretiseren waarover de EU van morgen wel moet gaan. Met polariserende retoriek die op de persoon speelt en niet over de inhoud gaat verdoen we onze tijd. Polariseren en populisme zijn twee handen op dezelfde opgeblazen, maar lege, politieke buik. Wie betaalt straks de rekening voor populisme? Wie voelt de gevolgen als er niet voor een inhoudelijk onderbouwde visie is gekozen? Dat zijn wij allemaal.

'Cassandra tegen wil en dank', heet de autobiografie van Frits, waarin hij thema's beschrijft waarover hij achteraf gelijk kreeg. Het is de ondankbare taak van politici om met impopulaire visies te komen, vervolgens daarvoor op het moment zelf –terecht of onterecht- weinig erkenning te krijgen. En dan pas jaren later alsnog je gelijk te krijgen. Of te moeten halen. De kracht van Cassandra was dat ze de toekomst kon voorspellen, op alle punten gelijk had en zich ondanks miskenning verre van populisme hield. Frits kan nog wat van haar leren.

De EU ken ik van binnen en buiten. Wekelijks spreek ik ouders die een veilig internet voor hun kinderen willen en naar Brussel kijken omdat het web niet ophoudt bij de landsgrens. Hiervoor hebben we een veilige internetaanpak gemaakt. Met bedrijven en overheden worden plannen uitgewerkt om 1 miljoen ICT-vacatures in 2015 te vervullen en jeugdwerkloosheid aan te pakken. We werken met alle lidstaten aan een bankenunie, zodat Lehman Brothers zich nooit meer kan herhalen. Binnenkort verwachten we dat er een EU-VS handelsverdrag is en deze week melden grote Europese energiebedrijven meer marktcoördinatie vanuit Brussel te willen om stabiliteit te garanderen.

Kortom: er zijn terreinen waar de EU het verschil maakt en ook in de toekomst moet blijven maken. Simpelweg omdat er anders niets gebeurt of de verkeerde dingen gebeuren. Ik pleit voor een inhoudelijk debat over waar Europa echt nodig is. Niet als eurofiel, noch als euroscepticus, maar als eurorealist.

Neelie Kroes is Europees commisaris voor Digitale Agenda

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud