Peter Hinssen

De overheid moet zich zo organiseren dat de papierwinkel verdwijnt.

Peter Hinssen innovatie-ondernemer en partner bij Nexxworks

Het moet niet altijd negatief zijn. Mensen rond me beginnen soms al te raden waar ik nu weer een column over ga schrijven, gebaseerd op de ergernissen die ze me in de loop van de maand op Twitter of Facebook hebben zien spuien. Maar deze maand is er nul de botten aan negativiteit. Ik ben ongelooflijk enthousiast over de Itsme-app, die me toelaat met één vingerafdruk in te loggen om mijn bankzaken te doen en toegang tot de overheid te krijgen.

©Dries Luyten

Voor diegenen die Itsme nog niet geïnstalleerd hebben: gewoon doen. De toepassing is ongelooflijk eenvoudig. Je installeert de Itsme-app, doorloopt de authentificatieprocedure en dan kan je de klassieke bakjes van de banken gewoon in de vuilnisbak keilen. Wat heb ik op die domme bakjes gevloekt. Telkens als ik een overschrijving moest doen, moest ik weer rommelen in de lade waar ik dat stomme bakje van KBC, Belfius of ING had gelaten. Ik ging op reis met een rugzakje met bakjes, want ik wist nooit of ik ergens iets moest betalen. Het ergste was dat ik dat onnozele bakje ook moest bovenhalen als ik een kredietkaart van een Belgische bank gebruikte om iets online te betalen. Geen wonder dat ik bijna altijd PayPal gebruikte. Ik haatte die klotebakjes.

Dat is opgelost. Ik kan mijn Itsme-app opstarten, mijn vingerafdruk tegen mijn smartphonesensor houden en ik ben binnen. Ik kan naar hartenlust bankieren. Bye bye kaartlezer, dat staat trouwens ook op de website van Itsme.

De app is ontwikkeld door een consortium van de vier grootste Belgische banken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) en de Belgische telecomoperatoren Proximus, Telenet en Orange. Hoewel de app al die partijen bij elkaar moest brengen, werkt ze feilloos.

De technologie wordt nu ook voor de overheid gebruikt. Dat was geen dag te vroeg. Het traditionele moment om te vloeken op de digitale overheid was voor mij eind augustus, als ik de busabonnementen van de kinderen moest vernieuwen. Vroeger moest ik dan mijn digitale eID-lezer bovenhalen en er mijn elektronische identiteitskaart insteken. Dan kreeg ik meteen de boodschap dat mijn java-versie incompatibel was. Vervolgens bleek dat ook mijn browser niet compatibel was of dat de eID-software niet meer werkte op mijn versie van de MacOS. Als het dan eindelijk technisch lukte, bleef de vraag wat überhaupt de pincode van mijn elektronische ID-kaart was. Een fijn namiddagje frustratie om een abonnement van De Lijn te vernieuwen. Dit jaar was het al veel beter, een fluitje van een cent. Volgend jaar hoop ik dat ik gewoon Itsme kan gebruiken: vingerafdrukje geven en huppakee: abonnement besteld en betaald.

Het kan al voor de pensioenen. Ik kan naar mypension.be gaan, me authentiseren met Itsme en ik ben binnen. Overigens is mypension.be een fantastische website, zeer gebruiksvriendelijk, zeer overzichtelijk en een voorbeeld van hoe een overheidssite moet functioneren. Als ik via Itsme inlog, zie ik direct dat ik op 1 juli 2034 met pensioen kan gaan en dat ik dan een maandelijks bedrag van liefst €1.365,47 krijg. Alstublieft! Daar kan ik tegen 2034 waarschijnlijk drie keer mee gaan eten in de Lunch Garden, als die nog bestaat. Maar, we gingen het positief houden. Die pensioenen mogen dan geen vetpot zijn, de website mypension.be is fantastisch en ik kan er direct binnen dankzij Itsme.

Hoe triest is het dat in 2018 elk bezoekje bij de overheid of de notaris nog zoveel papier vereist?

Eigenlijk moet alles van de overheid op die manier beschikbaar zijn. Helaas kan ik met Itsme alleen naar mijn pensioen kijken en naar Tax-on-web gaan. Dat werkt feilloos, maar dat geldt helaas niet voor alle andere overheidstoepassingen. Toen Itsme in mei 2017 boven de doopvont werd gehouden, was het de bedoeling op die manier een heleboel overheidsdiensten aan te bieden. Die deadline werd niet gehaald. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) is een grote supporter. Ik hoop dat hij er werk van maakt om alle overheidstoepassingen via Itsme toegankelijk te maken, zodat we de miserie van de eID en de belachelijke eID-software en kaartlezers vlug vaarwel kunnen zeggen.

Laat ons eens dromen. Laat ons meteen slim zijn en er nog veel meer mee doen. Hoe triest is het dat in 2018 elk bezoekje aan de overheid of de notaris nog zoveel papier vereist. Erger nog, dat we bij zoiets eenvoudigs als een akte - bij een kapitaalsverhoging bijvoorbeeld - op elk blad van het document een paraaf moeten zetten. Kunnen we niet Itsme niet gebruiken om dat op afstand en online te doen? Als ik in de Verenigde Staten een betaling via Itsme voor de kapitaalsverhoging kan regelen, waarom moet ik dan in een kantoor in België mijn handtekening zetten? Waarom kan ik niet gewoon een elektronisch document toegestuurd krijgen, mijn vinger op de sensor vlijen en alles elektronisch tekenen met Itsme?

Enfin, ik ging niet negatief zijn. Maar een mens mag al eens dromen, toch?

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content