Ken uzelf 3.0

Socrates

Ken uzelf is een Oudgrieks aforisme dat volgens de overlevering te lezen stond op de tempel van Apollo in Delphi. In de dialoog ‘Phaedrus’ zegt Socrates dat hij geen tijd heeft voor vergezochte onderwerpen omdat hij eerst en vooral zichzelf wil leren kennen. Tegelijk heeft de wijsgeer wél tijd voor filosofische conversaties, die hem blijkbaar moeten helpen die cruciale kennis te vergaren.

Fast forward een paar millennia en we belanden in de tijd van het web 2.0, waarin mensen elkaar en zichzelf leren kennen tijdens de onophoudelijke conversaties op het sociale web. Tal van mobiele applicaties proberen in te schatten wat u vermag te interesseren op basis van die online gesprekken en uitwisselingen.

Maar eigenlijk is dat nog ‘sooo 2004’, toen de term web 2.0 écht aan zijn opmars begon met de O’Reilly Media Web 2.0-conferentie.

Dezer dagen zijn we allemaal cyborgs geworden, bij gratie van onze smartphones. Die dingen kennen ons - ze weten dat we joggen, graag foto’s maken en veel inchecken in restaurants omdat we nu eenmaal apps daarover installeren en gebruiken. Ze weten dankzij hun sensoren ook waar we zijn, hoe we ons voortbewegen en wie en wat in de buurt is. Combineer de kennis over ons online sociaal netwerk met al die heel persoonlijke gegevens, en zo’n smartphone is een persoonlijke assistent.

‘De ideale technologie is onzichtbaar en omringt ons helemaal’, zei de ‘cyborg antropologe’ Amber Case pas nog op de internetconferentie LeWeb in Parijs. Zo beschrijft ze wat we het internet 3.0 zouden kunnen noemen. Met de smartphone is onze cyborg-component tot een klein en elegant voorwerpje geworden, en binnenkort krimpt die component verder tot een deel van een bril of van onze kledij.

Al die nieuwe technologie kan ons dus veel data leveren over de wereld rondom ons en over de anderen. ‘Maar uiteindelijk’, zei de internetspecialist Jon Lebkowski als een verre echo van Socrates, ‘is het mezelf waar ik het minst over weet.’

Ook daar is echter vooruitgang. Want via de gegevens die onze smartphones vergaren, kunnen we wat onzichtbaar was zichtbaar maken. Hersenactiviteit, slaappatronen, hartslag en bloeddruk, hoeveel we bewegen en hoe we bewegen, hoe dat samenhangt met onze fysieke en sociale omgeving,... Het is het nieuwe en hippe domein van het ‘gekwantificeerde zelf’.

We kunnen de data nu al moeiteloos bijeenkrijgen, maar nog niet moeiteloos in verband brengen met elkaar zodat we er ook de betekenis van zien. Het is in die fase dat de mobiele revolutie nu komt, het leren in verband brengen van informatiestromen zodat we plots onszelf zien in een haarscherpe spiegel die toont wat we voorheen niet zagen. U dacht gelukkig te zijn in uw job? Misschien zegt uw smartphone wel dat u in werkelijkheid gespannen en onrustig bent telkens wanneer u op uw werkplek bent en dat u achteraf slecht slaapt. Ken uzelf 3.0 dus.

Maar wie was Apollo nu weer? De god van het licht, de waarheid en de genezing, maar ook die van ziekte en epidemies. Ken uzelf 3.0 kan leiden tot wijsheid, maar net zo goed tot een neurotische vorm van zelf-observatie en disciplinering. Misschien loont het de moeite de smartphone even af te zetten en op socratische wijze te praten met anderen over hoe ver u wil gaan met ‘ken uzelf 3.0’. Om nadien te checken wat uw hersengolven u vertellen over uw gemoedstoestand.

Als extraatje geven we hier de video mee van Ariel Garten die een fascinerende 'gadget' toont die gebruik maakt van uw hersengolven. 

Roland Legrand, manager nieuwe media tijd.be

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud