Auteur van ‘Nieuwe Tijden’

Eén van de bekendste profetieën uit de wereld van de technologie wordt vandaag 50.

Wat als alles de voorbije decennia zo snel geëvolueerd was als computerchips? Dan zouden auto’s vandaag nog maar een paar eurocent kosten, en honderdduizenden kilometers per uur rijden. Dan zouden wolkenkrabbers intussen 35 keer zo hoog zijn als de Mount Everest, en goedkoper zijn dan een pc. En dan zou een reis naar de maan nu nog amper een minuut duren.

Of nog: als het over computers en vooruitgang gaat, is ‘duizelingwekkend’ stilaan een understatement.

Chipbouwer Intel, die de fun facts hierboven in een filmpje en een infografiek verzamelde, staat daar dezer dagen even bij stil. En daar is een goede reden voor. Dit weekend is het vijftigste verjaardag van de Wet van Moore - genoemd naar Gordon Moore, een van de oprichters van het bedrijf. Op 19 april 1965 publiceerde hij in het vakblad ‘Electronics’ een visionair artikel over technologische versnelling. Hij voorspelde dat het aantal transistors op chips elk jaar zou verdubbelen - later werd dat om de twee jaar. Het geeft anno 2015 nog steeds de maat van de computerrevolutie aan.

In één moeite voorspelde Moore 50 jaar geleden ook een paar ‘wonderen’ waartoe almaar krachtiger chips zouden kunnen leiden. Huiscomputers, onder meer. Draagbare toestellen voor communicatie. Automatische controlesystemen voor auto’s. En elektronische horloges. Voor die voorspellingen was in 1965 véél vooruitziendheid nodig. Toen The Beatles dat jaar een stadionconcert speelden in New York, moest hun muziek nog versterkt worden via het omroepsysteem voor sportwedstrijden. De computerrevolutie zou pas écht op toerental komen in de jaren 80.

Profetisch, dus. De ‘wonderen’ die Moore een halve eeuw geleden voorspelde, zijn vandaag werkelijkheid. Ze zitten in onze broekzak en hangen om onze pols. Maar wonderlijk lijken we ze te blijven vinden. Zie: de eerste recensies van de Apple Watch die vorige week verschenen, waarin woorden vielen als ‘klein mirakel’, ‘zegening’ en ‘nirvana’. Technologie blijft fascineren en betoveren. Ook in deze hightechwereld, waarin zowat al het overige onttoverd is. Meer dan ooit misschien, zelfs.

Intussen blijven chips almaar kleiner en krachtiger worden. Het zal volgens mensen die dat kunnen weten tot een tijdperk leiden van ‘ubiquitous’ (alomtegenwoordige) ‘computing’. IT zal daarin overal zijn. Misschien is het geen wonder dat al die duizelingwekkende vooruitgang ontzag blijft inboezemen. Misschien zou het pas echt wonderlijk zijn als dat níét zo was.

In de column 'Nieuwe Tijden' staat De Tijd stil bij de vooruitgang

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud