Laat ons weer trots zijn op ons leger

Managing partner Growth Inc.

Enkele maanden geleden was ik in Amsterdam voor een opvoering van Wagners ‘Parsifal’. Een van de zaken die me opvielen, was de titelrol voor de Nederlandse bariton Bastiaan Everink.

Vóór zijn succesvolle carrière als operazanger was hij namelijk lid van het Korps Mariniers. Voor zijn werk bij de Nederlandse special forces tijdens de eerste Golfoorlog werd hij gedecoreerd. Na een aantal jaren militaire carrière besloot hij zijn droom van operazanger te realiseren. Vandaag is hij een uithangbord van het Nederlandse Veteranenprogramma. Daarmee wil Defensie duidelijk maken dat een carrière bij de strijdkrachten de opstap bij uitstek kan zijn naar een succesvolle baan in de privésector.

Een korte militaire carrière zou op een cv even waardevol moeten zijn als een Vlerick-diploma of een MBA.

Kijk ook naar Noorwegen. Voor duizenden 17-jarigen is een aantal weken basisopleiding een belangrijk maatschappelijk gebeuren. Voor de officiersopleiding melden zich jaarlijks 5.000 jonge Noren aan, van wie er maar 700 worden toegelaten. Die opleiding wordt in Noorwegen beschouwd als een van de best mogelijke leiderschapscursussen. Ook in Israël en de Verenigde Staten rekruteert de private sector vaak en graag uit het leger. Ex-militairen beschikken er meer dan gemiddeld over kwaliteiten als leiderschap, flexibiliteit, inventiviteit, doorzettingsvermogen of inzicht in nieuwe technologieën.

Het verschil met België is immens. Eerst en vooral besteden we al jaren absurd weinig aan defensie. Dat is niets om trots op te zijn. Terwijl de NAVO vraagt dat we elk jaar 2 procent van ons bruto binnenlands product aan defensie besteden, halen we nauwelijks 0,9 procent. Alleen al de jongste tien jaar samen besteedde België 50 miljard euro te weinig. We bespaarden op onze brandverzekering om vaker op restaurant te kunnen gaan. Van elke 100 euro voor defensie gaat bovendien 77 euro naar lonen en pensioenen en nauwelijks 4 euro naar materiaal. Het Belgische leger is het best bewapende pensioenfonds ter wereld.

©Frank Toussaint

Het gevolg voor de inzetbaarheid is dramatisch. De kwaliteit van het materiaal takelt steeds verder af en de gemiddelde pensioenleeftijd benadert steeds meer de gemiddelde body mass index. Dat is spijtig genoeg symptomatisch voor hoe België omgaat met een bij uitstek strategisch departement als defensie. Strategie vergt een blik op de verre toekomst én investeringen in plaats van consumptie. Wij deden net het omgekeerde: we verkozen de lonen, premies en pensioenen van vandaag ten koste van de investeringen in onze veiligheid voor morgen.

Witte vlag

We hebben echter een unieke kans om die scheve situatie recht te trekken. De volgende jaren zal het defensiebudget in het Westen sterk stijgen. In het Trump-tijdperk zal elk land zijn verplichtingen moeten nakomen. Bovendien is de wereld er niet veel veiliger op geworden. We hebben Donald Trump in het Witte Huis, de schaduw van Vladimir Poetin in Centraal-Europa, de hete adem van Recep Tayyip Erdogan in de Balkan én een rist failed states in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Wie onder deze omstandigheden niet fors investeert in het leger, haalt best al meteen de witte vlag boven.

We moeten onze militaire investeringen fors opdrijven. Als we dat op een verstandige manier doen, kunnen we België op een unieke manier positief op de kaart zetten.

Voor te veel mensen staat het leger nog altijd synoniem met de legerdienst bij ‘den troep’. Gedemotiveerde miliciens die met zinloze taken aftellen naar het einde van hun legerdienst

Eerst en vooral zouden we het oude beeld van het oubollige Belgische leger kunnen verdrijven. Voor te veel mensen staat het leger nog altijd synoniem met de legerdienst bij ‘den troep’. Gedemotiveerde miliciens die met zinloze taken aftellen naar het einde van hun legerdienst. Een (korte) militaire carrière zou een gegeerde bonus moeten zijn op een cv, minstens even waardevol als bijvoorbeeld een Vlerick-diploma of een MBA.

Militairen zouden aangemoedigd worden om na een tijd de overstap te maken naar de privésector, én omgekeerd.

Bovendien bieden militaire investeringen de nodige technologische spillovers naar de privésector. Een moderne defensie is niet alleen goed voor de veiligheid van het land, ze kan de technologische ontwikkeling stimuleren. Met DARPA, de onderzoeksafdeling van het Pentagon, is het Amerikaanse ministerie van Defensie een van de grootste technologische incubatoren ter wereld. Of het nu gaat over gps’en, aanraakschermen, drones of microgolfovens, de technologie is militair van oorsprong.

Militaire investeringen zijn een unieke kans om aan de buitenwereld te laten zien dat België strategische keuzes en beslissingen kan maken

Of kijk naar het leiderschap van Israël in cybersecurity. Ten slotte bieden militaire investeringen een unieke kans om aan de buitenwereld te laten zien dat België strategische keuzes en beslissingen kan maken. Ze zouden onze internationale reputatie verbeteren.

Laat ons deze unieke kans grijpen. Beeld je even in dat een carrière als Belgisch militair een fantastische bonus is op je cv - als ingenieur, manager, softwareontwikkelaar of - waarom niet - als operazanger.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud