Meer dan één tandje bijsteken

Innovatie-ondernemer en partner nexxworks

Als we onze winter of discontent willen ombuigen naar een glorious summer, zullen we in Europa meer dan één tandje moeten bijsteken.

'Now is the winter of our discontent.' Shakespeare legde het in de mond van Richard III, maar het is o zo right-now. Vanaf morgen mogen we weer een steak bearnaise gaan nuttigen in onze favoriete bistro, kunnen we blijven plakken aan de toog, en binnenkort mogen we weer naar hartenlust reizen. De barre winter van onze ontevredenheid is bijna geschiedenis en we kunnen ons weldra warmen aan de glorieuze zomer. Ons liederlijke leven als bourgondiër pikken we gewoon weer op, precies waar we het achterlieten.

We zullen vrij snel tot de conclusie komen dat ‘weer de draad oppakken waar we hem hebben achtergelaten' niet zo eenvoudig is en dat we in veel sectoren bijna twee jaar zo goed als hebben stilgestaan.

Ik kijk er enorm naar uit om opnieuw collega's te ontmoeten of af te spreken zonder door een Zoom-venstertje te moeten turen en te roepen: ‘Je staat nog op mute!’. Of om te spreken voor een echt publiek, en niet een bende digitale poppetjes. Een menigte toehoorders te kunnen beroeren, en ermee interageren, is echt niet hetzelfde via een puur digitaal medium.

Maar het is ook perfect mogelijk dat we binnenkort allemaal een beetje een kater hebben. We hebben hard uitgekeken naar de verlossing, maar die kan ook een beetje tegenvallen. Gefrustreerd de aandacht proberen trekken van overwerkte obers op overvolle terrassen, om dan uiteindelijk een fletse pannenkoek geserveerd te krijgen. Urenlang aanschuiven in lange, zwetende rijen in een pretpark, om dan kotsmisselijk te worden op de achtbaan. Op de festivalweide, met schraal bier in ons bekertje en ons achterwerk op een slecht afgereden distel, zitten we misschien te denken dat die rockband thuis via Spotify, op de Sonos, toch heel wat zuiverder klonk. Een klein katertje.

We zullen vrij snel tot de conclusie komen dat ‘weer de draad oppakken waar we hem hebben achtergelaten' niet zo eenvoudig is en dat we in veel sectoren bijna twee jaar zo goed als hebben stilgestaan, met een gigantische hoop uitdagingen die we dringend moeten aanpakken. We zijn het moe om naar dat schermpje te staren vanuit ons kot, maar we zullen meer moeten doen dan op een terras op de toekomst te klinken.

Innovatiewedloop

China heeft de pandemie in sneltempo achter zich gelaten en heeft direct vol gas gegeven. De Verenigde Staten hebben hun bevolking ineen razend tempo gevaccineerd, en zetten nu alles op alles om hun rol in de wereld weer te claimen. Mooi dat de G7 dit weekend een historische deal gesloten heeft over een mondiale minimumbelasting, maar de Amerikanen zullen naar alle waarschijnlijkheid als grote winnaar triomferen. Europeanen mogen hun digitaksen op hun buik schrijven, terwijl we spelers als Apple zien aankondigen dat ze de komende vijf jaar maar liefst 430 miljard dollar zullen investeren. In de VS natuurlijk.

Het wordt een globale innovatiewedloop, zoveel is duidelijk.

De VS heeft ooit de Koude Oorlog gewonnen door DARPA, een onderzoeksinstelling in het ministerie van Defensie, en haar clevere manier om defensie-innovatie te laten renderen voor het grote publiek. Dat heeft ons het gps en het zelfs het internet opgeleverd. Biden schakelt nu een versnelling hoger en zet gigantische bedragen in op het vervolg: ARPA-E voor de energietransitie en ARPA-H voor het herdenken van de gezondheidszorg. Het wordt een globale innovatiewedloop, zoveel is duidelijk.

Ondertussen kondigden de Europese commissarissen Margrethe Vestager en Thierry Breton trots aan dat zij over twee jaar Europese regelgeving voor artificiële intelligentie introduceren. Zij benadrukten vooral wat allemaal niet zal mogen. Het is het debacle van GPDR, de regelgeving over de gegevensbescherming, in het kwadraat. De EU gelooft nog altijd dat ze door regelgeving en boetes het verschil zal maken.

Als we onze winter of discontent willen ombuigen naar een glorious summer, zullen wij in Europa meer dan één tandje moeten bijsteken. De pandemie heeft de mondiale geopolitieke verhoudingen totaal herverkaveld. Europa is er helaas niet onverdeeld sterker uitgekomen. Laat ons bereiken dat we daar geen hele grote kater aan overhouden.

Peter Hinssen

Innovatie-ondernemer en partner nexxworks

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud