Advertentie

Opslag

©wim kempenaers (wkb)

We zijn weer een jaar verder en werknemers kijken reikhalzend uit naar de evaluatiegesprekken en een mogelijke opslag.

En dat zou veel deugd doen, niet enkel aan de betrokkenen, maar ook aan de economie. Werknemers leggen die verwachting en verantwoordelijkheid bij de werkgever.

Maar het is niet meer zo simpel voor onze werkgevers. Om 100 euro opslag te kunnen geven aan hun werkgever zijn ze wettelijk verplicht om daarnaast 200 euro opslag te geven aan onze diverse overheden. De overheid eist dus het dubbele van de opslag, naast de netto-opslag die een werknemer wil geven aan zijn werknemer. Maar dat beseffen de werknemers niet die vinden dat de werkgever erg karig is met zijn loonsverhogingen.

Bovendien gaat het niet alle ondernemingen voor de wind, in België. Vorig jaar waren er meer faillissementen als ooit er voor.

Wat zij ook niet weten, is dat de belasting op tewerkstelling hier zo hoog is, dat het de bedrijven beter uitkomt die tewerkstelling te verhuizen naar andere landen. Omdat daar de overheid efficiënter is dan bij ons zijn er minder belastingen op het loon, zodat opslag geven veel minder kost aan de werkgevers dan bij ons.

Je moet blind zijn om niet te zien dat nu ook vele dienstenbedrijven hun tewerkstelling verplaatsen naar beter bestuurde landen. Dat is de verklaring waarom de werkloosheid bij ons stijgt, terwijl ze in buurland Duitsland daalt.

Enkele jaren geleden werd er gepleit om een ‘netto opslag’ mogelijk te maken. Werknemers uit de privésector zouden dus een belastingvrije opslag kunnen geven.

Indien dat zou kunnen, dan zou België binnen het kwartaal opnieuw een behoorlijke groei optekenen en de werkloosheid zien afnemen.

Een ‘netto-opslag’ zou een schitterende zaak zijn, maar een ingewikkelde administratie vergen en er zouden talloze misbruiken ontstaan.

Het recente voorstel van de MR, de Franstalige liberalen, is nog veel beter: schaf de belasting op de laagste lonen af en verminder ook de belasting op alle lonen, hoe hoger hoe minder, op de hoogste lonen niet. Dus de laagste lonen worden niet belast, de hoogste zoals nu. Merkwaardig dat dit schitterende voorstel binnen het uur werd afgeschoten door de socialisten. Dit voorstel zou ons land nochtans onmiddellijk een nieuwe welvaart schenken. Want dan kunnen werknemers hun medewerkers opslag geven zonder risico om op het eind van het jaar in de faillissementsstatistieken te belanden. En ja, dat veronderstelt dat de overheden, federaal, maar vooral regionaal en gemeentelijk, die de jongste tijd veel te veel geld uitgegeven, een voorbeeld nemen aan Duitsland of Spanje, waar de overheidstewerkstelling werd afgebouwd en de subsidies allerhande fors werden beperkt. Maar om dat te doen is er blijkbaar té veel politieke moed nodig.

Roland Duchâtelet is voorzitter van Melexis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud