Pepperspray in het Peterbos

Door Luckas Vander Taelen, freelancejournalist en regisseur

Het moet iets te maken hebben met de kracht van beelden die veel meer zeggen dan woorden. Hoe is anders het voortschrijdend inzicht te verklaren van sommige Brusselse herauten van het politiek-correcte denken? Die zeggen nu eindelijk luidop dat no go zones in de stad ontoelaatbaar zijn. 

En dan klinkt weer het deuntje over kansarmoede en achterstelling dat al twintig jaar gezongen wordt in Brussel

Dat hebben we te danken aan VRT-reporter Lauwke Vandendriessche. Die was voor Ter Zake naar de Anderlechtse wijk Peterbos getrokken waar een dag eerder drie controleurs van vervoersmaatschappij MIVB in elkaar gemept waren. Ze werden met hun eigen tablets het ziekenhuis in geslagen, en waren dagen werkonbekwaam. Met een spontane staking van hun collega's tot gevolg.

De MIVB had meteen een oplossing: chauffeurs krijgen een opleiding in zelfverdedigingstechnieken mét pepperspray. Dat wordt wellicht het basispakket voor elke busbestuurder in Brussel.

Tegel

Lauwke wou toch graag weten wat die jongeren bezielt. Ze kreeg snel een antwoord: een gemaskerde man stormde op haar af en gooide een zware tegel. Dat had heel erg verkeerd kunnen aflopen; nu kwamen zij en haar collega's er met de schrik van af.

Maar omdat de beelden zo indrukwekkend waren, konden de politiek verantwoordelijken niet doen waar ze zo goed in zijn: hun hoofd met volle overtuiging in het zand steken. Eigenlijk hadden ze al veel eerder moeten beseffen dat onveiligheid jarenlang ontkennen het beste recept is om no go zones te doen ontstaan.

Omdat de beelden zo indrukwekkend waren, konden de politiek verantwoordelijken niet doen waar ze zo goed in zijn: hun hoofd met volle overtuiging in het zand steken

In 2010 werd een man in de wijk in zijn eigen appartement vermoord. De drie overvallers waren na een jaar op vrije voeten, omdat ze naar eigen zeggen hun slachtoffer alleen hadden willen beroven. De plaatselijke apotheek werd op tien jaar zeven keer overvallen en langzaam werd de wijk een uitvalsbasis voor drughandel. Twee  jaar geleden schoot een bewoner vanuit zijn appartement. Politie en brandweer worden regelmatig bekogeld met zware stenen vanop de daken van de 18 hoge flatgebouwen. Er lopen nu zeven klachten wegens poging tot doodslag op een politieagent.

Meer dan twee jaar geleden zei burgemeester Eric Tomas (PS) dat het zo niet verder kon en dat er een politiecommissariaat zou komen. Maandag zei hij dat nog eens. En klaagde hij erover dat het aantal politiemensen niet is meegegroeid met de demografische explosie in Brussel. 

Andere wereld

Maar plots een leger agenten inzetten zoals vorige week gebeurde, zal helaas niets oplossen. Too little, too late… Hoe komt het toch dat men een probleem heeft laten escaleren tot er niets meer aan te doen is?  Peterbos ligt op geen tien minuten wandelen van het stadion van Anderlecht, maar wie er zich waagt komt in een andere wereld terecht, waarvan de burgemeester zelf toegeeft dat ‘hier een strijd wordt gevoerd van de illegaliteit tegen de legaliteit.’

Ook een journalist van Le Soir kreeg te horen dat hij zich snel uit de voeten moest maken als hij niet in elkaar wou geslagen worden. Een goed menende sociale werker legde uit dat de jongeren hun identiteit zoeken in agressiviteit. Een andere verklaart hun gedrag als ‘een noodkreet’. En dan klinkt weer het deuntje over kansarmoede en achterstelling dat al twintig jaar gezongen wordt in Brussel. Het is altijd de fout van de overheid. Begrippen als opvoeding en individuele verantwoordelijkheid zijn voor sommigen blijkbaar taboe.

Het is altijd de fout van de overheid. Begrippen als opvoeding en individuele verantwoordelijkheid zijn voor sommigen blijkbaar taboe.

Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) durft het hierover te hebben en wil een project met de ouders opstarten. Minister-president Rudi Vervoort kondigde een wijkcontract aan maar toonde eens te meer zijn gebrek aan staatsmanschap door te beweren dat het slechts om een gemeentelijk probleem gaat. Dat de herrieschoppers van Peterbos zich ook in Molenbeek vertonen, is hem blijkbaar onbekend.

Ondertussen blijven Franstalige scholen jongeren zonder diploma's of taalkennis afleveren die enkel in de drugshandel carrière kunnen maken. Niet ver van de Grote Markt werd een week geleden zo’n stel kansarmen opgepakt met een halve kilo cocaïne en 30.000 euro.

Helaas was Lauwke Vandendriessche niet in de buurt met een cameraploeg, en bij gebrek aan beelden kunnen we onszelf blijven wijsmaken dat er niets ernstig aan de hand is in de hoofdstad van Europa.

Oh ja, nog dit: de jongere die een tegel naar de VRT-ploeg slingerde,werd opgepakt. En meteen weer vrijgelaten.

 

Lees verder

Gesponsorde inhoud