Student-ondernemers

Student-ondernemers verdienen alle kansen. Hoog tijd dat de overheid het statuut van student-ondernemer minstens gelijkschakelt met dat van jobstudent.

Door Anne De Paepe, rector Universiteit Gent

Maxim Sergeant, zo heet de nieuwe Gentse student-ondernemer 2015. Hij is 21, UGent-student handelswetenschappen, en de bedenker van Bakkersonline. Met zijn concept biedt hij warme bakkers de mogelijkheid om hun brood, taarten en ontbijtkoeken online te verkopen. Knap, want de meeste bakkers hebben als kleine zelfstandige tijd noch budget om een eigen online-verkoopkanaal te ontwikkelen. Maxim reikt hun een goed alternatief aan en oogst daarmee niet alleen succes in eigen land, maar inmiddels ook in Frankrijk en Nederland.

Maxim Sergeant, Gentse student-ondernemer van het jaar 2015

De verkiezing van de student-ondernemer van het jaar is de ideale gelegenheid om stil te staan bij het hoge aantal studenten met ondernemingszin. Want Maxim is in mijn ogen niet de enige winnaar. Er is ook Nathalie met het artiestenbureau Band-It. En Simon die in zijn massagezaak Just Touch een beroep doet op de extra ontwikkelde tastzin van blinden en slechtzienden om professionele massagetherapie aan te bieden. Of Lothar, die met Skili het skipak voor de kinderen verhuurt voor die ene week sneeuwpret. En ook Steven, die met Prior-IT een levensreddende app ontwikkelt.

Jonge mensen die in moeilijke tijden niet bij de pakken blijven zitten, maar het heft in eigen handen nemen. Zulke studenten heeft onze samenleving broodnodig

Eén voor één zijn zij voor mij terechte finalisten, die met veel gedrevenheid een zaak bouwen rond een ogenschijnlijk simpel idee. Het zijn jonge mensen die in moeilijke tijden niet bij de pakken blijven zitten, maar het heft in eigen handen nemen. Zulke studenten heeft onze samenleving broodnodig, zulke studenten moeten we koesteren.

In 2011 telden we alleen al in Gent goed vijftig student-ondernemers. Vandaag zijn ze met dubbel zo veel en de interesse van studenten neemt alleen maar toe. Meer dan ooit is er een momentum om ondernemingszin bij jonge mensen te stimuleren. Zeker als je weet dat volgens onderzoek zo’n 10 procent van de studenten in aanmerking komt om ondernemer te worden. Omgerekend naar Gentse maatstaven, zouden we dus in één studentenstad alleen al kunnen vissen in een vijver van 7.000 mogelijk toekomstige ondernemers.

Aan de UGent hebben we de ambitie om binnen twee jaar 350 student-ondernemers te ondersteunen. Dat zijn er niet weinig, maar afgaand op de sterke ondernemingszin zou het straks wel eens een voorzichtige ambitie kunnen blijken.

Jobstudenten kunnen nu jaarlijks maximaal 6.000 euro verdienen. Voor student-ondernemers is dat maar 1.500 euro

In elk geval willen we als universiteit die talenten alle kansen geven. Daarom hebben we drie jaar geleden een eigen statuut voor student-ondernemers in het leven geroepen, net zoals bij topsporters. Onder de noemer ‘Durf Ondernemen’ bieden we hun gratis businesscoaching, technisch advies en administratieve begeleiding bij het opzetten van hun eigen onderneming. Zo kunnen studenten hun zin om te ondernemen in de praktijk omzetten en ervaring opdoen, zonder dat ze daarvoor al te grote risico’s moeten nemen. Wat destijds als een Gents experiment is gestart, is intussen uitgegroeid tot een succesvol initiatief dat nu ook elders in Vlaanderen navolging begint te krijgen.

Wat het trouwens allemaal nog mooier maakt, is dat het die studenten niet om het kapitaal te doen is. Ze willen van gedachten kunnen wisselen met andere student-ondernemers, vlot op weg geholpen worden in de administratie, en kunnen vertrouwen op iemand die professionele tips kan aanreiken. Samen met de Stad Gent en de Gentse hogescholen reikt de UGent dat graag aan. En eigenlijk zou dat ook als muziek in de oren moeten klinken van het Agentschap Ondernemen. Van bedrijven die vooruitkijken. Van organisaties als Voka, Unizo of VKW.

En toch. Jobstudenten kunnen nu jaarlijks maximaal 6.000 euro verdienen. Voor student-ondernemers is dat maar 1.500 euro. Een vierde dus. Sommige studenten met ondernemingszin haken daarop af. En dat mogen we niet toelaten. Daarom vraag ik de overheid om het statuut van student-ondernemer minstens gelijk te schakelen met dat van jobstudent. Want laten we niet vergeten dat die ondernemende generatie de economische toekomst van ons land is.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud