Advertentie

Wat crystal meth u kan leren

Kent u Walter White? Nee? Hij is een brave scheikundeleraar uit New Mexico, die een verschrikkelijk verdict te horen krijgt. Hij lijdt aan terminale longkanker. Maar de sullige leraar blijft niet bij de pakken zitten. Hij laat zijn saaie leven achter zich en gaat in de hem resterende dagen harddrugs fabriceren. Met zijn uitstekende kennis van de chemie en na wat geëxperimenteer lukt dat ook.

Maar de drugs die hij maakt, zijn geen gewone drugs. Walter White slaagt erin de puurste synthetische crystal meth te maken die de wereld ooit heeft gezien. Wat volgt, is een fenomenaal succes, want ook verslaafden hebben liefst topkwaliteit. De slabakkende drugsindustrie in New Mexico kan enkel lijdzaam toekijken. Zijn succes transformeert White in geen tijd van een grijze muis in een drugsbaron.

Maar er is ook een keerzijde. White kan niet alles alleen bolwerken. Om zijn positie veilig te stellen moet hij noodgedwongen allianties en partnerships aangaan. Bovendien heeft hij een problematische relatie met zijn distributeurs.

Door het succes krijgt White ook een gevaarlijk gevoel van onkwetsbaarheid. Hij overtreedt alle in de drugswereld geldende regels en wetten. In geen tijd ontpopt hij zich tot een machtswellusteling die bloedige conflicten niet uit de weg gaat.

Hoogmoed nekt uiteindelijk Walter White. Hij voelt zich onaantastbaar en denkt dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. White raakt verstrikt in een web van leugens en intriges. Uiteindelijk is ook zijn privéleven een hel. Het plotse succes zal van Walter White een mislukkeling maken.

Leuk aan de donkere dagen tussen kerst en nieuw is dat je ongestoord en aan de lopende band afleveringen van een tv-serie kan bekijken. Ik had het geluk dat voor mij de dvd-box van het gelauwerde ‘Breaking Bad’ onder de kerstboom lag. Met volle teugen heb ik van de avonturen van White genoten.

Maar niet vrijblijvend. ‘Breaking Bad’ is een meesterlijk voorbeeld van de dynamiek achter ondernemen en zakendoen. Het ontstaan van succes, het tot volle wasdom komen en uiteindelijk het dramatische falen, het komt in ‘Breaking Bad’ allemaal aan bod. Deze vakantie, languit naast de kerstboom, heb ik een casestudy kunnen bekijken waarvoor je aan een businessschool als Vlerick of Insead een bom geld betaalt.

Een greep uit de inzichten die een mens thuis in zijn zetel kan opdoen. ‘Als er overaanbod is en bedrijven elkaar vertrappelen in een kleine markt, maak dan een uniek product.’ Kijk, dat lijkt mij in de wildgroei aan zomerfestivals het succes van Tomorrowland te zijn. ‘Foute afspraken bij de start kunnen u bij een snel groeiend succes zuur opbreken.’ Daar weet Marc Coucke misschien meer over. ‘Bouw sterke partnerships uit zodat u zich enkel nog moet concentreren op waar u goed in bent.’ Kijk, dat is in ons eigen bedrijf, Studio 100, een aandachtspunt. En ‘vanuit een gevoel van onaantastbaarheid de regels aan uw laars lappen’, was dat niet het verhaal van Lernout & Hauspie?

Maar voor mij zat de mooiste boodschap aan het begin van de serie. Walter White neemt zijn leven pas in handen als hij de dood in de ogen kijkt. Maar waarom wachten tot een rode kaart je van het veld stuurt? Breek met de routine. Zoek nieuwe paden en zet voortdurend verandering in gang. Het kan voor uw bedrijf of in uw eigen leven de sleutel tot geluk en succes zijn.

 

Hans Bourlon is CEO van Studio 100

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud