Wat stijgt, moet ook dalen

Hoofdeconoom ING Duitsland

De groene kandidate Annalena Baerbock stoomde gezwind op naar het Duitse kanselierschap. Wie kon haar nog stoppen? Zijzelf, blijkt nu.

Als er iets boven de Duitse politiek, de sport, de media en de publieke opinie zweeft, dan is dat het citaat van Goethe: ‘Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.'

De verzinnebeelding van Duits drama, maar ook van de favoriete hobby om sterren eerst de hemel in te prijzen, om hen dan plotseling te laten vallen. De groenen en Annalena Baerbock zijn daarvan het meest recente voorbeeld.

Enkele weken geleden leek Baerbock nog op de linkerrijstrook op weg naar het kanselierschap. Wat of wie zou deze jonge en onbezoedelde kandidaat van de partij die met een verkiezingsprogramma die de Zeitgeist het meeste aanspreekt nog kunnen stoppen? Begin juni lijkt het antwoord duidelijk: zijzelf.

Baerbocks problemen begonnen met het niet declareren van een coronabonus die ze zichzelf had toegewezen, en ze escaleerden door enkele fouten in haar cv.

Baerbock beleefde in de afgelopen weken een implosie die sterk lijkt op de val van Martin Schulz (SPD) in 2017. Maar anders dan bij Schulz is niet de mismatch tussen de kandidaat en het verkiezingsprogramma van de partij de reden voor de implosie, maar onprofessionaliteit en een overdosis ambitie. Baerbocks problemen begonnen met het niet declareren van een coronabonus die ze zichzelf had toegewezen, en ze escaleerden door enkele fouten in haar cv.

Een regelmatige donatie aan de VN-hulporganisatie voor vluchtelingen werd daarin een lidmaatschap van de UNHCR. Deelname aan een uitwisselingsprogramma werd lidmaatschap van het gerenommeerde German Marshall Fund. Medewerkster in het Berlijnse kantoor van een Europarlementariër werd adviseur van het Europees Parlement in Brussel.

Screening

In Duitsland waren al eerder vragen gerezen over hoe iemand met een opleiding politicologie zichzelf bombardeert tot juriste internationaal recht. Al snel werden eerdere uitspraken van Baerbock teruggevonden, waarin zij haar interne concurrent Robert Habeck als ongekwalificeerd afserveerde, door zichzelf als experte publiek recht  te positioneren en Habeck als kind van een boer met meer ervaring in het melken van koeien. Habeck was trouwens al minister in een deelstaat en is gediplomeerd.

In Baerbocks partij mag zich afvragen waarom niemand een screening deed. De groenen hebben met haar immers ingezet op de toenemende persoonlijkheidscultus in verkiezingscampagnes.

Baerbock zal lang niet de enige zijn die in een cv de waarheid iets mooier maakt dan ze is. Maar er zijn niet veel mensen die daarbij solliciteren voor bondskanselier. Baerbock zal zelf wel weten waarom ze het nodig achtte die details zo op te blazen.

In haar partij mag men zich echter afvragen waarom niemand een screening deed. Die heeft met de nominatie van Baerbock juist ingezet op de toenemende persoonlijkheidscultus in verkiezingscampagnes. Dan kan het toch niet verbazen dat Spitzenkandidaten veel strenger worden geanalyseerd dan de gemiddelde kandidaat op de verkiezingslijst?

Naast de Baerbock-affaire lijkt de steun voor de groenen ook te lijden onder het feit dat veel Duitsers vanuit hun home office het wel eens zijn met de strijd tegen de klimaatverandering, maar daarvoor iets minder warm lopen nu alles weer open gaat. Opeens is de bereidheid om meer te betalen voor de (vlieg)vakantie of de autorit naar kantoor minder groot.

Er kan natuurlijk nog veel gebeuren, maar op dit moment lijken onprofessionaliteit en een misschien te ambitieuze kandidaat de opmars van de groenen te hebben afgeremd. De verkiezingen afgelopen weekend in de deelstaat Saksen-Anhalt bevestigden te kentering. De kerende stemming neigt, traditiegetrouw, naar de o zo saaie, maar meestal erg professionele CDU.

Carsten Brzeski

Hoofdeconoom ING Duitsland

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud