Advertentie

Weg met de wachtkamer

©Dries Luyten

Op televisie zag ik een uitzending over Groenland. Het grootste eiland ter wereld met een oppervlakte van 2 miljoen vierkante kilometer en bijna 56.000 inwoners. In de documentaire had een vrouw 2000 kilometer gereisd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis om te bevallen. Dat is ongeveer van hier naar Zuid-Italië.

Ik keek er naar, met mijn voet rustend op een krukje vanwege een kleine chirurgische ingreep. Dan besef je pas hoe bevoorrecht we zijn met alle voorzieningen op slechts enkele kilometers afstand, maar ook hoe afhankelijk je zelfs dan kunt zijn als het even tegen zit. Hoe kun je toch zoveel mogelijk een normaal leven leiden? Werken, in mijn geval, kan gewoon vanuit huis met telefoon, tablet en Skype. Geen probleem. Maar hoe kan ICT een waardevolle rol spelen in de zorg? Waar heb je nu echt behoefte aan, waarmee kun je het verschil maken en wat zet ook financieel zoden aan de dijk?

De mogelijkheden binnen de elektronische gezondheidszorg, maar ook m-health, de mobiele variant, zijn enorm. Alleen al met m-health kan Europa in 2017 jaarlijks 99 miljard besparen op de gezondheidszorg. En door ICT staan patiënten centraal en niet de zorginstelling.

Kijkend naar Europa, heeft in Estland elke burger een digitale kaart met een unieke beveiliging die toegang geeft tot een elektronisch patiëntendossier. De kaart werkt ook bij de apotheker zodat deze ziet welke medicijnen zijn voorgeschreven en of deze conflicteren met andere medicijnen. Geen losse briefjes met onleesbare handschriften meer, geen complicaties door verkeerde medicijnen en voor een vervolgdosis hoef je niet meer terug naar de huisarts. Deze kan het gewoon in de computer invoeren. En eventueel worden ze thuisbezorgd.

In Denemarken kan ziekenhuispersoneel op afstand thuiswonende chronische patiënten monitoren. Variërend van hun bloedspiegel, bloeddruk, lichaamstemperatuur tot hartslag en slaapritme. Hierdoor kunnen ze efficiënte zorg op maat geven, zoals dieet, bewegingsadvies of spoedzorg, zonder dat mensen hun huis verlaten. In het Verenigd Koninkrijk wordt zo ook geëxperimenteerd met 'tele-consult' en 'tele-coaching' voor afgelegen gebieden en kunnen patiënten via internet direct praten met de specialist.

Opereren moet wel in een ziekenhuis, maar kan veel preciezer worden uitgevoerd door robotica, waarbij de chirurg wel de controle houdt en de bewegingen veel verfijnder zijn. En ook verplegers kunnen zogenaamde robotarmen gebruiken waardoor ze patiënten mechanisch uit hun bed lichten en daar zelf geen chronische rugklachten aan over houden.

De bevoegde ministers kunnen hier veel meer mee doen. Digitale zorg is niet alleen gezond voor de begroting. Het verbetert ook de kwaliteit en efficiency doordat informatie bij elkaar wordt gebracht. Met tevreden patiënten die vanuit huis controle houden over de behandeling. Weg met de wachtkamer! Ik neem nog een kop koffie.

 

Neelie Kroes is eurocommissaris voor Digitale Agenda

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud