Weg met het toetsenbord

Medeoprichter en CEO In The Pocket

‘Mary Meeker’s Internet Trends 2017’ is uit! Met z’n 355 slides is het jaarlijkse rapport over het internet een intimiderend document. Zoek het even op, want zelfs de Zuckerbergs van deze wereld kijken uit naar de publicatie ervan. Van ons surfgedrag, de advertentiemarkt tot nieuwe techgadgets: alles wordt genadeloos in grafieken gevat.

‘Wat gaat dit jaar kapot?’ Met die vraag en een kop koffie ga ik elk jaar door Meekers presentatie. Altijd moet er iets stuk. Dat is in het verleden al de sms geweest, de printadvertentie, onze privacy, lineaire televisie, noem maar op.

Dit jaar is het het keyboard. In de VS worden blijkbaar al een op de vijf mobiele zoekopdrachten op Google met de stem uitgevoerd. De accuraatheid van woordherkenning die Google bereikt heeft dankzij machine learning - een vorm van kunstmatige intelligentie - staat op 95 procent, evenveel als bij de gemiddelde mens. We staan niet ver van een toekomst waar we kunnen praten tegen onze smartphone alsof het een persoon is. Ook schiet het gebruik van de home assistants (Google Home, Amazon Alexa) pijlsnel de lucht in. Zo’n ding is in essentie een smartphone zonder scherm, helemaal op audio gebaseerd. Dat scheelt wat typewerk, natuurlijk.

Maar stemherkenning is niet de enige concurrent voor het toetsenbord. Meeker heeft in de gaten dat de techreuzen zwaar aan het investeren zijn in augmented reality. Enkele weken geleden pakte Google uit met Google Lens, software die de camera van je smartphone iets doet ‘begrijpen’. Richt je smartphone op een object of een tafereel en die begrijpt welke informatie je zoekt of welke actie je wil ondernemen. Richt hem bijvoorbeeld op een bloem en krijg de naam van die bloem. Opnieuw wordt het toetsenbord overgeslagen.

Apple is al jaren bezig met augmented reality. Momenteel zouden er honderden ontwikkelaars en designers in het grootste geheim aan het werk zijn aan de AR-toekomst van Apple. CEO Tim Cook noemt AR ‘een even groot idee als de smartphone’. We mogen ons in september verwachten aan een iPhone 8 die z’n omgeving kan interpreteren, aan een toestel dat gemaakt is om digitale beelden over onze ‘echte’ realiteit te leggen. Ook verbeteringen aan de assistent Siri zullen ertoe bijdragen dat de iPhone 8-gebruiker veel minder het keyboard gebruikt en veel meer de camera en de eigen stem.

Door de sterke opmars van artificiële intelligentie, de motor achter AR en stemherkenning, kan het toetsenbord helemaal naar de marge verdrongen worden. En wat is een smartphone dan nog? Een slimme AR-bril die je in je broekzak bewaart? Of zetten we hem meteen op onze neus?

Ik herinner me nog de toogdiscussies met Blackberry-gebruikers in de prille dagen van de iPhone. Nooit zouden ze kiezen voor een touchscreen. Het comfort van het fysiek toetsenbord was onvervangbaar. Ze lezen deze column waarschijnlijk vol onbegrip op hun iPhone of Samsung: ‘Een zoekopdracht inspreken? Mijn touchscreen werkt perfect, ik denk er niet aan!’ En het grootste probleem met het verdwijnen van het toetsenbord hebben we zelfs nog niet aangekaart: wat met de smiley?!

;-)

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud