Advertentie

Zona

©BELGA

De Conzé Péjé is pas echt doorgedrongen in Zerkegem toen een paar overmoedigen zich verenigden in de vzw Zon voor Alleman, al snel de ZonA genoemd, en een bus huurden die hen naar een zuiders gat bracht. Alles moest zo goedkoop mogelijk. Dat bleek ook uit de keuze van de bus.

Door Frank Van Massenhove, voorzitter van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. Hij schrijft deze tweewekelijkse column in eigen naam.

Wijselijk lette men op het te verplaatsen gewicht. Dus werd iedereen op het hart gedrukt niet meer dan 20kg bagage mee te zeulen. Dat was nooit een probleem bij de heenreis, maar bij de terugreis leidden de daar aangekochte andersculturele waren voor overgewicht.

Met de jaren groeide het bagagegewicht. Meester Allemeersch, de hoofdonderwijzer van de Zerkegemse Lagere Jongensschool, vond dat het zo niet verder kon. Daar moest over nagedacht worden, want voor het meten werd gebruikgemaakt van de laadbrug van de plaatselijke camioneur, en die gaf niets aan onder de 100kg. Dus werd de bus leeg gewogen en daarna opnieuw, met alle bagage erin. Daarna paste Meester Allemeersch de regel van drie toe. Iedereen moest evenveel procent achterlaten als er procent overgewicht was. Soms waren er meerdere meetbeurten nodig.

Riva Pils

Dat gebeurde tot jolijt van de plaatselijke bevolking, die zo in het bezit kwam van voor hen andersculturele waren. Na een paar jaren liep de helft van de zuidelijke jeugd rond in voetbaltruitjes met reclame voor Riva Pils. De bagagekwestie leidde tot verhitte discussies. De serieuze mensen die nooit meer dan 17 kg in hun valies durfden te proppen, hadden het snel door dat een paar snoodaards hun valies tot wel 30kg vulden.

Met de jaren daalde het aantal Serieuzen en vergrootte de groep Boelbedervers, die de Serieuzen hartelijk uitlachten. Meester Allemeersch werd door de Serieuzen voor het blok gezet: of hij vond een eerlijker systeem, of volgend jaar deden ze niet meer mee. De Meester beloofde het ieder jaar, maar nooit veranderde er iets. Nu, decennia later en jaren na het roemloze failliet van de vzw ZonA, zijn er nog Zerkegemse families die niet met elkaar praten.

Mocht zich een begin van leedvermaak met de West-Vlaamse geplogenheden van u meester maken, beste lezer, bedenk dan dat u bij iedere verkiezing Meesters Allemeerschen hebt verkozen. Alle regeringen gaan op dezelfde wijze tewerk wanneer bespaard moet worden op hun administraties. Want besparen is steeds lineair, omdat de ministers de inhoud van de valiezen niet kennen. Bij iedereen, de Serieuzen en de Boelbedervers, wordt een gelijk procent afgenomen, want ‘dat is toch eerlijk’.

Overheidsmanager

En ja, ook in administraties worden de Serieuzen uitgelachen. Waarom zou je, als overheidsmanager, zo weinig mogelijk geld voor personeel, ruimte of informatica vragen? ‘Creëer wat vet, dan snij je bij lineaire besparingen niet in het vlees’, wordt iedere nieuwkomer op het hart gedrukt.

Ieder jaar vragen de Serieuzen de ministers de volgende keer de inhoud van de koffers te vergelijken. Maar de dag na de begrotingsopmaak gaat men weer over tot de waan van de dag. En volgend jaar wordt weer lineair bespaard. Zo krijgt zelfs een land gordelroos.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.