Met Belfius trekt alvast één grootbank de spaarrente op, en er komt een onderzoek naar marktafspraken tussen de banken. Het debat over de magere spaarrentes is daarmee echter niet van de baan.
We wennen maar beter aan hoge inflatie, leert een interview van De Tijd met de vrouwelijke nummer twee van de Europese Centrale Bank. Het betekent dat we moeten wennen aan een grotere economische nervositeit dan we gewoon zijn.
De OPEC-landen proberen de olieprijs hoog te houden. Dat is slecht nieuws voor de westerse economieën, maar goed nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering.
De aanstelling van een orthodoxe bankier als minister van Financiën in Turkije roept een intrigerende vraag op: is het dan toch mogelijk de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op grenzen te laten botsen en weer tot een redelijker beleid te dwingen?
Zo legitiem het debat over de kwaliteit van Justitie is na de uitspraak in het Reuzegom-proces, zo kwalijk is de manier waarop CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het voert.
De top van 47 Europese landen in Moldavië kan je gemakkelijk laatdunkend bekijken. Maar je kan die ook zien als een investering in diplomatie en internationale samenwerking op een moment dat die uit elkaar vallen.
Na de minimumbelasting op multinationals wordt het belangrijk twee extremen te vermijden. Fiscale concurrentie helemaal uitschakelen is geen goed idee. Een te agressieve fiscale strijd vervangen door een subsidieoorlog evenmin.
Kan je een onschuldige landgenoot laten wegrotten, folteren en executeren in een Iraanse cel? Al kan een deal met een schurkenstaat niet te allen prijze, toch was de piste van een gevangenenruil de enig mogelijke om Olivier Vandecasteele te redden.
Terwijl 1 juni dichterbij sluipt, blijft een politiek akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond uit. Een onverantwoord staaltje blufpoker.
Politiek leiderschap wordt een farce als te weinig mensen volgen. Zo wordt in het klimaatbeleid te makkelijk rond de vraag gefietst wie daarvoor zal betalen.
Dat de overheid jaarlijks 11 miljard btw-inkomsten rateert, is een illustratie van een veel dieper probleem: een gebroken sociaal contract met de burger-belastingbetaler.
De Belgische spaarder is geen avonturier. Hij blijft bij voorkeur bij zijn vertrouwde bank en bij het vertrouwde spaarboekje en organiseert zo zelf het gebrek aan concurrentie.
De groep van rijkste zeven landen (G7) vergadert vanaf vrijdag in Hiroshima. In de stad die de verwoesting van een atoombom heeft gekend staan de conflicten met Oekraïne en China centraal.
Lukt het ons - kiezers en politici - wakker te schieten in de verkiezingscampagne? Of slaapwandelen we naar een budgettaire afgrond waar we na de verkiezingen in sukkelen?
De verkiezingen in Turkije draaien uit op een bloedstollende cijferslag. Wie ook wint, de economie herstellen is voor de bevolking het belangrijkste. En hoe dat moet, is volstrekt onduidelijk.