Brussel, een nukkige en eigengereide stad

©Sofie Van Hoof

Brussel is de hoofdstad van Europa, maar het gedraagt zich daar niet naar. Door hun eigengereide houding laten de bestuurders van Brussel veel kansen liggen.

Brussel wordt dan toch niet de enige plek in Europa waar mobiel internet via een snel 4G-netwerk niet mogelijk is. De Brusselse regering gaf gisteren toe aan de druk van de telecomoperatoren en de hier gevestigde internationale organisaties, en versoepelde de stralingsnormen. Daardoor kan die nieuwe technologie nu eindelijk ook in Brussel worden uitgerold. Maar het gebeurt met tegenzin. Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) verkreeg dat een onafhankelijk college van experts elk jaar een rapport zal maken over de technologische en gezondheidsaspecten van mobiel internet. Brussel wil een eigen rapport. Het vertrouwt de elders gemaakte studies daarover niet. Dat zo’n studie geld kost dat nuttiger kan worden besteed? Tant pis!

Door de aanwezigheid van de belangrijkste Europese instellingen en andere internationale organisaties kan Brussel claimen de hoofdstad van Europa te zijn. Maar het gedraagt zich daar niet naar. De stad neemt de houding aan van een nukkig, eigengereid en egoïstisch kind. Brussel misbruikt zijn statuut van apart gewest in het federale België om Vlaanderen en Wallonië geregeld een neus te zetten, waarmee de stad zichzelf in de voet schiet. De afwijkende geluidsnormen die Brussel hanteert voor het vliegverkeer van en naar Zaventem hindert de ontwikkeling van Brussels Airport als vrachtluchthaven. Daardoor lopen we arbeidsplaatsen mis, die ook door Brusselaars kunnen worden ingevuld. De Brusselse regering weigert daar rekening mee te houden. Brussel heeft nochtans een groot werkloosheidsprobleem.

Er dient zich nog een ander delicaat dossier aan. Om de verkeerscongestie te bestrijden overweegt de Brusselse regering een autotol te heffen. Die zal vooral automobilisten uit Vlaanderen en Wallonië treffen. Brussel kampt inderdaad met een groot verkeersprobleem. Dat wordt het best aangepakt in samenspraak met de andere gewesten en de federale overheid. Maar Brussel doet het liever op eigen houtje.

Brussel doet weinig inspanningen om zijn statuut van Europese hoofdstad glans te geven, om een hippe, bruisende en aantrekkelijke stad te worden. Er is bij de politici die Brussel besturen, op het niveau van de 19 gemeenten of van het gewest, geen visie over waar ze met de stad naartoe willen. Ze laten daardoor heel wat kansen liggen.

Dankzij de nieuwe financieringswet ontvangt Brussel de komende jaren veel extra geld. Tegenover de rest van het land, die de stad dat geld geeft, zijn de Brusselse beleidsmakers verplicht dat geld te gebruiken om Brussel naar een hoger niveau te tillen. Zodat de investering voor iedereen rendeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud