Advertentie

Commentaar: Wetten als worsten

Wetten zijn als worsten, je weet beter niet hoe ze gemaakt worden. Het was premier Guy Verhofstadt die het bekende citaat van de voormalige Duitse bondskanselier Otto von Bismarck eind vorig jaar nog eens oprakelde tijdens een lezing aan de Universiteit Gent. Spijtig genoeg zijn er onder de voorbije paarse legislatuur nogal wat worsten gedraaid.

(tijd) Het voorbeeld par excellence was de nieuwe wapenwet. Vele parlementsleden beseften dat het wetsontwerp dat de regering hen voorschotelde met haken en ogen aan elkaar hing. Toch keurden ze het ontwerp met al zijn gebreken goed. De parlementsleden van de meerderheidspartijen ontpopten zich andermaal als stemmachines die zonder veel morren wetsontwerpen goedkeuren. Maar ook de oppositie gaf de gebrekkige wetswijziging haar zegen. Tja, in de straten van Antwerpen had een dolgedraaide schutter lelijk huisgehouden. De burger eiste een pasklaar antwoord van de politiek. En dat kwam er in de vorm van een wapenwet. Een worst van een wet die nog jaren slecht verteert.

Het zal veel burgers koud laten, maar de magistratuur tilt er zwaar aan. De Hoge Raad voor de Justitie schreef een brief aan PS-minister Laurette Onkelinx met als slotzin: 'Dit getuigt niet van behoorlijk bestuur en draagt niet bij tot een beter vertrouwen van de burgers.' De Hoge Raad doet zijn beklag over enkele wetsontwerpen die het parlement net voor de verkiezingen goedkeurde. Het gaat over wetsontwerpen die heel belangrijke procedures regelen, zoals de termijn waarin rechters een uitspraak moeten doen. Of over de manier waarop het gerecht deskundigen mag aanstellen. Op die wetsontwerpen was zware kritiek geuit door de mensen die ze op het terrein moeten toepassen. Maar die kritiek viel in dovemansoren bij de parlementsleden die het ordewoord hadden gekregen ze tot elke prijs voor het einde van de legislatuur goed te keuren.

Bovendien voorzien de wetsontwerpen in zulke korte overgangstermijnen dat de Hoge Raad voor de Justitie nu al voorspelt dat er oeverloos veel procedureconflicten uit volgen. Verschillende rechtbanken in verschillende arrondissementen zullen er een andere interpretatie aan geven. En dus zullen heel wat rechtszaken de toets van het Hof van Cassatie niet doorstaan.

We hebben allemaal de mond vol van de trage werking van het gerecht, maar het wordt alleen maar erger als we onze rechtbanken blijven overladen met slechte wetten.

Wat moet een rechter doen als hij dag in dag uit vonnissen moet vellen op basis van een wet die niet deugt? Mag hij die wet wat naar zijn hand zetten? Of moet elke rechter de wet strikt toepassen, hoe gebrekkig hij ook is? Het is een belangrijk probleem, waar onze rechters dagelijks in stilte mee worstelen.

Hopelijk kunnen onze nieuwverkozen parlementsleden de komende jaren wat fijnere vleeswaren afleveren. Maar het volk krijgt de volksvertegenwoordigers die het verdient en dus ook de worsten die ze draaien.

Lars Bové

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud